Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1062 Ljuba

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
1062 Ljuba, geçici ismi , asteroit kuşağının dış bölgelerinden, yaklaşık çapında karbonlu bir arka plan asteroitidir. Asteroit, 11 Ekim 1925'te Sovyet-Rus astronom Sergey Belyavski tarafından Kırım yarımadasındaki Simeiz Gözlemevinde keşfedildi. Adını erken yaşta ölen kadın paraşütçü Ljuba Berlin'den almıştır. C-tipi asteroit, 33,8 saatlik ortalamadan daha uzun bir dönme süresine sahiptir. Yörünge ve sınıflandırma Ljuba, ana kuşağın arka plan popülasyonundan aile dışı bir asteroittir. Her 5 yıl 3 ayda bir (1.902 gün; 3 AU'luk yarı büyük eksende) 2,8–3,2 AU uzaklıkta ve dış asteroit kuşağında Güneş'in yörüngesinde dönmektedir. Yörüngesi ekliptiğe göre 0,07'lik dış merkezliğe ve 6 derecelik bir eğime sahiptir. Asteroit ilk olarak Ekim 1904'te Heidelberg Gözlemevinde olarak gözlemlendi. Cismin gözlem yayı da Şubat 1929'da, yani Simeiz'deki resmi keşif gözleminden 16 ay sonra Heidelberg'de başlar. Fiziksel özellikleri Ljuba, Tholen sınıflandırmasına göre karbonlu bir C-tipi asteroittir. Dönüş süresi Ekim 2003'te, Port Allen, Louisiana'daki Blackberry Gözlemevinde Amerikalı amatör astronom Walter Cooney tarafından yapılan fotometrik gözlemlerden Ljubanın rotasyonel bir ışık eğrisi elde edildi. Işık eğrisi analizi, 0,17 kadir parlaklık değişimiyle 33,8 saatlik iyi tanımlanmış bir dönme süresi gösterdi. Richard Binzel, René Roy ve Laurent Bernasconi'nin daha düşük dereceli ışık eğrileri sırasıyla 36, 41,5 ve 42 saatlik biraz daha uzun bir süre verdi . Uzun bir dönüş periyoduna sahip olmamakla birlikte periyodu, eksenleri etrafında her 2 ila 20 saatte bir dönen çoğu asteroitten önemli ölçüde daha uzundur. Çapı ve albedosu Kızılötesi Astronomik Uydu IRAS, Japon Akari uydusu ve NASA'nın Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Kaşifi'nin NEOWISE misyonu tarafından yapılan araştırmalara göre Ljubanın çapı 51,017 ile 60,80 kilometre arasında ve yüzeyi 0,060 ile 0,12 arasında bir albedoya sahiptir. Collaborative Asteroid Lightcurve Link, IRAS tarafından elde edilen sonuçları, yani 9,85 mutlak kadir temelinde 0,0668'lik bir albedo ve 55,10 kilometrelik bir çapı benimser. İsimlendirme Bu küçük gezegen, adını Sovyet paraşütçü Ljuba Berlin'den (1915-1936) almıştır. Asteroitler (1084) ve (1086) da sırasıyla Tamara Ivanova (1912-1936) ve Nata Babushkina (1915-1936) adlı Sovyet kadın paraşütçülerin isimlerini almışlardır. Kaynakça Dış bağlantılar Asteroid Lightcurve Database (LCDB) , query form (info ) Dictionary of Minor Planet Names, Google books Asteroids and comets rotation curves, CdR – Observatoire de Genève, Raoul Behrend Discovery Circumstances: Numbered Minor Planets (1)-(5000) – Minor Planet Center Kategori:1925'te keşfedilen astronomik cisimler Kategori:Adlandırılmış küçük gezegenler Kategori:Arka plan asteroitleri Kategori:Sergey Belyavski'nin keşifleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri