Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1069 Planckia

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
1069 Planckia, geçici ismi , asteroit kuşağının dış bölgelerinden gelen, yaklaşık çapında bir arka plan asteroitidir. 28 Ocak 1927'de astronom Max Wolf tarafından Almanya'daki Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevinde keşfedildi. Asteroide Alman fizikçi Max Planck'ın adı verildi. Yörünge ve sınıflandırma Planckia, ana kuşağın arka plan popülasyonundan aile dışı bir asteroittir. Dış asteroit kuşağında Güneş'i 2,8-3,5 AB uzaklıkta; her 5 yıl ve 6 ayda bir döner (2.019 gün; 3,13'lük yarı ana eksen vardır). Yörüngesi, ekliptik ile ilgili olarak 0,11'lik bir eksantrikliğe ve 14 °'lik bir eğime sahiptir. Gövdenin gözlem yayı, Şubat 1927'de veya resmi keşif gözleminden 10 gün sonra Heidelberg'de başlar. Fiziksel özellikleri SMASS sınıflandırmasında Planckia yaygın, taşlı bir S-tipi asteroittir. Rotasyon süresi 2000 ve 2010 yılları arasında Brian Warner, Jérôme Caron ve René Roy tarafından yapılan fotometrik gözlemlerden Planckia'nın birkaç dönme ışık eğrisi elde edildi . Işık eğrisi analizi, 0,14 ile 0,42 büyüklük arasında bir parlaklık genliği ile 8.665 saatlik birleştirilmiş dönme süresi verdi. Çapı ve albedosu Kızılötesi Astronomik Uydu IRAS, Japon Akari uydusu ve NASA'nın Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Kaşifi'nin NEOWISE misyonu tarafından yapılan araştırmalara göre Planckia'nın çapı 35,657 ile 44,34 kilometre arasında ve yüzeyi 0,1771 ile 0,219 arasında bir albedoya sahiptir. Collaborative Asteroid Lightcurve Link, 9,4 mutlak kadirine dayalı olarak 0,1982'lik bir albedo ve 39,35 kilometrelik bir çap elde eder. İsimlendirme Bu küçük gezegen, 80. doğum gününün anısına ünlü Alman fizikçi Max Planck'ın (1858-1947) adını almıştır. Berlin Üniversitesi'nde fizik profesörü ve Kuantum mekaniğinin kurucusuydu. 1918'de Nobel Fizik ödülünü aldı. Resmi adlandırma alıntısı, 1955'te Paul Herget tarafından The Names of the Minor Planets'de belirtilmiştir . Bir Ay kraterine de Planck ismi verilmiştir. Notlar Kaynakça Dış bağlantılar Lightcurve Database Query (LCDB), at www.minorplanet.info Dictionary of Minor Planet Names, Google books Asteroids and comets rotation curves, CdR – Geneva Observatory, Raoul Behrend Discovery Circumstances: Numbered Minor Planets (1)-(5000) – Minor Planet Center Kategori:S-tipi asteroitler (SMASS) Kategori:Adlandırılmış küçük gezegenler Kategori:Max Wolf'un keşifleri Kategori:Arka plan asteroitleri Kategori:1927'de keşfedilen astronomik cisimler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri