Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1264 Büyük Kuyruklu Yıldızı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|1264'ün büyük kuyruklu yıldızı 1264 Büyük Kuyruklu Yıldızı (C/1264 N1), kaydedilen en parlak kuyruklu yıldızlardan biridir. Temmuz 1264'te ortaya çıktı ve Eylül ayının sonuna kadar görünür kaldı. İlk olarak gün batımından sonraki akşamlarda görüldü, ancak en büyük ihtişamını haftalar sonra, sabahları kuzeydoğu gökyüzünde görünür hale geldiğinde, kuyruklu yıldız ufkun üzerinde yükselmeden çok önce kuyruğu algılandığında ortaya çıktı. Kuyruklu yıldızın başı belirsiz ve belirsiz bir yıldıza benziyordu ve kuyruğu, çekirdeğinden yüz derecelik bir mesafeye kadar göğün ortalarına doğru uzanan genişlemiş alevler gibi onun bu kısmından geçiyordu. 1264 kuyruklu yıldızının çok büyük ve parlak bir nesne olduğu anlatılmıştır. Kuyruklu yıldızın ihtişamı en çok Ağustos sonu ve Eylül başında görüldü. O sırada, sabah gökyüzünde baş doğu ufkunun hemen üzerinde göründüğünde, kuyruk göğün ortasını geçerek batıya doğru uzanıyordu veya uzunluğu yaklaşık 100° idi. Dönemin tarihçileri, bu dönemde Avrupa'da meydana gelen çeşitli dikkat çekici olaylardan bahsetmekte ve özellikle kuyruklu yıldızın ortaya çıkışını, tam da kuyruklu yıldızın ilk görüldüğü gün hastalandığı iddia edilen Papa IV. Urbanus'un ölümü ile ilişkilendirmektedir ve 3 Ekim 1264'te tam olarak ortadan kaybolduğu sırada öldü. "Kıllı bir yıldızın mucizesinin" hastalığına neden olduğu ve iş bittiğinde kayıp gittiği söylendi. Bu kuyruklu yıldız aynı şekilde Çin'de de gözlemlendi ve açıklamalar Avrupalı tarihçilerin ifadeleriyle örtüşmektedir. 1556'daki Büyük Kuyruklu Yıldız ile iddia edilen bağlantı Bazı gök bilimciler, 1556 Büyük Kuyruklu Yıldızı ile 1264'teki Büyük Kuyruklu Yıldız'ın aynı kuyruklu yıldız olduğunu tahmin ederler. Cométographie'sinde (1783) 1264'ün Büyük kuyruklu yıldızını "büyük ve ünlü bir kuyruklu yıldız" olarak adlandıran Alexandre Guy Pingré, kuyruklu yıldızın 1556 kuyruklu yıldızınınkine büyük benzerlik gösterdiğini bulduğu parabolik yörüngesini hesapladı. Pingré 1264 kuyruklu yıldızı, "muhtemelen 1556'nınkiyle aynıdır; periyodik dönüşü yaklaşık 292 yıldır ve sonuç olarak dönüşü 1848 civarında beklenebilir." demektedir. John Russell Hind , 1264 ve 1556'daki büyük kuyruklu yıldızın beklenen dönüşü üzerine kitabında şöyle diyor: Bununla birlikte, 1877'de Amédée Guillemin, kısmen Babinet'ten alıntı yaparak şöyle yazdı: Kuyruklu yıldızlar bazen bir elipsten bir parabole veya bir hiperbole yörünge düzensizliği nedeniyle kaybolabilir. Sir Isaac Newton, Güneş tarafından kontrol edilen bir cismin konik bir kesitte, yani bir elips, bir parabol veya bir hiperbolde hareket ettiğini gösterdi. Son ikisi açık eğriler olduğundan, böyle bir yolu izleyen bir kuyruklu yıldız bir daha asla görünmemek üzere uzaya gider. Kapalı eğriden açık eğriye bir yörünge bozukluğu şüphesiz sık sık olmuştur. Kaynakça Kategori:13. yüzyılda bilim Kategori:1264 Kategori:Kuyruklu yıldız Kategori:Orta Çağ'da keşfedilen astronomik cisimler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri