Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1832 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
1832 Birleşik Devletler başkanlık seçimi, on ikinci dört yılda bir yapılan başkanlık seçimiydi. 2 Kasım ile 5 Aralık 1832 arasında yapılmıştır. Demokrat Parti adayı görevdeki başkan Andrew Jackson, Ulusal Cumhuriyetçi Parti adayı Henry Clay'a karşı zafer elde etmiştir. Seçim, başkanlık aday belirleme kongreleri'nin ilk kez kullanıldığını gördü ve Demokratlar, Ulusal Cumhuriyetçiler ve Anti-Masonik Parti, adaylarını seçmek için kongreleri kullandı. Jackson, hiçbir itiraz olmaksızın yeniden partinin başkan adayı oldu, başkan yardımcılığına ise 1832 Demokratik parti Ulusal Kongresi, John C. Calhoun'un yerine Martin Van Buren'ı getirdi. Ulusal Cumhuriyetçi parti Kongresi ise Eski başkan, John Quincy Adams döneminde Dışişleri bakanlığı görevini üstlenmiş Henry Clay'ı başkan adayı gösterdi. ABD'nin ilk büyük üçüncü taraflarından biri olan Anti-Masonik Parti, eski Başsavcı William Wirt'i aday gösterdi. Adaylıklar Demokratik Parti Başkan Jackson ve Başkan Yardımcısı Calhoun'un birçok nedenden ötürü gergin bir ilişkisi vardı; en önemlisi, Etkisiz Bırakma Krizi ve Calhoun'un karısı Floride'nin Eaton meselesine katılımı hakkındaki görüş farklılıklarıydı. Sonuç olarak, Dışişleri Bakanı Martin Van Buren ve Savaş Bakanı John H. Eaton, Nisan 1831'de görevden istifa etti ve Jackson, biri hariç diğer tüm kabine görevlilerinin istifasını istedi. {| align=left cellspacing=10 | Ulusal Cumhuriyetçi Parti Henry Clay partisi'nin kongresinde 167 delege oyuyla başkanlığa aday gösterilmiştir, tek çekimser oy ise Kuzey Carolina eyaletinden Frederick H. Shuman'dan gelmiştir. Shuman, Clay'ın seçimi kazanamacığına inandığı için 1836 seçimlerine kadar beklemesi gerektiğini savunmuştur. Başkan yardımcılığına ise John Sergeant 64 delege oyuyla aday gösterilmiştir. Anti-Masonik Parti Wirt, Rush'a karşı 108 oy elde ederek başkanlığa aday gösterildi. Amos Ellmaker ise John C. Spencer'a (kongre başkanı) karşı 108 oyla başkan yardımcılığına aday gösterildi. Seçim sonuçları Eyalete göre 1832 başkanlık seçim sonuçları aşağıdaki haritada gösterilmektedir. upright=2.95|küçükresim|none Notlar Kaynakça
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri