Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1918 Pirinç Ayaklanmaları

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Suzuki Shoten burnt out.jpg|sağ|küçükresim|Kobe'de gösteriler sırasında yakılan Suzuki Shoten]] 1918 Pirinç Ayaklanmaları ( kome sōdō), Japonya'da Temmuz-Eylül 1918 tarihlerinde ülke çapında patlak veren bir dizi olaylardır. Nedenleri Pirincin fiyatında belirgin bir artış, özellikle pirincin yaşamın ana unsuru olduğu kırsal kesimlerde büyük ekonomik sıkıntılara neden oldu. Çiftçiler yüksek piyasa fiyatlarıyla hükümetin düzenlemesi nedeniyle almış oldukları düşük fiyatları karşılaştırırken, tüketici fiyatlarının kontrolsüz kalmasına izin veren pirinç tüccarlarına ve hükûmet yetkililerine karşı büyük bir tepki gösterdi. I. Dünya Savaşı'ndan sonra pirinç fiyatlarının yaşanan enflasyonlar sonucu zirveye ulaşması çoğu tüketicinin malını ve kirasını etkiliyordu ve bu durum kent sakinlerinin şikayetlerine neden oldu. Özellikle Sibirya Müdahalesi sırasında hükûmet mevcut pirinç stoklarını deniz aşırı ülkelerdeki birlikleri desteklemek amacıyla satın alıyor ve bu durum pirinç fiyatlarının daha da yükselmesine neden oluyordu. Ekonomik meselelere hükûmetin müdahalesi (düşük, düzenlenmiş pirinç fiyatı) kırsal alandaki protestoların kasabalara ve şehirlere yayılmasına neden oldu. Olaylar Pirinç ayaklanmaları modern Japonya tarihinde kapsamı, boyutu ve şiddeti bakımından eşsizdi. Gösteriler ilk olarak 23 Temmuz 1918 tarihinde Toyama prefektörlüğüne bağlı Uozu kasabasında başladı. Gösteriler ilk başta barışçıl geçmiş olup daha sonra hızla isyanlara, grevlere, yağmalamalara, karakollara ve hükûmet binalarını bombalamalara ve silahlı çatışmalara tırmanarak kargaşaya dönüştü. 1918'de 66.000'den fazla çalışanı kapsayan 417 ayrı anlaşmazlık bulunuyordu. Olayların ardından 25.000 kişi gözaltına alındı, bunlardan 8200'ü çeşitli cezalardan suçlu bulundu ve küçük cezalardan ölüm cezasına kadar cezalandırıldılar. Olaylar sonucunda Başbakan Terauchi Masatake ve kabinesi kamu düzeninin çöküşünden sorumluluklarını kabul ederek 29 Eylül 1918 tarihinde istifa etti. Kaynakça Kategori:Japonya'daki ayaklanmalar Kategori:Japon İmparatorluğu Pirinç Ayaklanmaları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri