Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1953 Baf depremi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
1953 Baf depremi, 10 Eylül 1953 tarihinde Kıbrıs'ın Baf şehri yakınlarında meydana gelen 6.5 M büyüklüğündeki depremdir. Depremde 40 ila 63 kişi hayatını kaybetmiş, 100 ila 200 kişi yaralanmış, 4000 kişi evsiz kalmıştır. Tektonik arka plan Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti. Verdiği zararlar Deprem sonrasında 158 köyde hasar meydana geldi. Depremden en çok etkilenen köylerden bazıları Stroumbi, Lapithou, Fasoula, Ascilou ve Kitasi'ydi. Deprem bölgesinde bulunan Ahmet Tolgay durumu "köylerin bazılarında taş üstünde taş kalmamıştı," diye anlatmaktadır. Depremin sonucu olarak 40 ila 63 kişi öldü, 100 ila 200 kişi yaralandı ve 4000 kişi evsiz kaldı. Deprem sonrası Akdeniz'de bulunan Birleşik Krallık gemilerine yardım etmeleri emri verildi. Britanya askeri birlikleri ve Kraliyet Hava Kuvvetleri mensupları yardım için adanın kuzeyine gönderildi. Evsiz kalan veya hasarlı evlerine girmekten korkanlar için çadırlar kuruldu. Deprem sonucu bölgedeki derelerin akışlarında değişiklik oldu. Çoğu dere daha fazla, bazılarıysa daha az akmaya başladı. Üç ay içerisinde çoğu normale döndü. Köyde evleri yıkılan Malunda köyünün Türk sakinleri köylerini terk ederek yakınlardaki bir Türk köyü olan Aydın'a yerleşti. Deprem 1953 yılında adanın ticaret açığının daha fazla artmasına sebep oldu. Depremin ardından İngiliz sömürge yönetimi ucuz; ama depreme dayanabilecek yeni inşaat yöntemlerini incelemeye başladı. Kaynakça Kategori:Avrupa'daki depremler Baf depremi Kategori:Kıbrıs coğrafyası Kategori:Baf Kategori:Kıbrıs'taki tsunamiler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri