Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1958 Brüksel Expo’sundaki Türk Pavyonu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|upright=1.14|1958 Brüksel Expo’sundaki Türk Pavyonu 1958 Brüksel Expo’sundaki Türk Pavyonu veya Expo 58 Brüksel, Türkiye Pavyonu Muhlis Türkmen, Utarit İzgi, Hamdi Şensoy ve İlhan Türegün tarafından 1958 yılında Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen Expo’58 için tasarlanmış ve Türkiye’yi temsil eden sergi pavyonudur. 1950’li yıllarda Türkiye’deki çağdaş mimarlık uygulamalarının önemli örneklerinden birisini teşkil etmektedir. Yapıda Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun anıtsal boyutlu bir mozaik uygulaması da yer almıştır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan ilk Dünya Fuarı ve teması “Barış” olan Expo’58’e Türkiye’nin katılması için 1956 yılının Mayıs ayında o zamanlardaki ismi Hariciye Vekaleti’ne bağlı bir Brüksel Sergisi Daimi Komisyonu’nu kuruldu. Expo’58’in bitmesinden sonra hen pavyonun malzemeleri paketlenerek Ankara’ya getirtilmiştir. Orijinal olarak Ankara’daki Spor Sarayı çevresinde yeniden monte edilmesi planlanmışken 27 Mayıs Darbesi döneminde İstanbul’a gönderilmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne satılmıştır. Her ne kadar Turizm Müdürlüğü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi bu yapıyı kullanmak istese de, Belediye’nin talep ettiği paranın temin edilmemesi nedeniyle Gülhane Parkı’nda çürümeye terk edilmiştir. Ayrıca bakınız Türkiye'de mimarlık Kaynakça Dış bağlantılar EXPO 58 Brüksel, Türkiye Pavyonu’nundan fotoğraflar, Arkitera.com Turkish Pavilion in the Brussels Expo ’58: A Study on Architectural Modernization in Turkey During the 1950s, Selda Bancı, Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ, Şubat 2009 Kategori:Belçika'daki yapılar Kategori:Dünya Fuarları Türk Pavyonu
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri