Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1969 Doğu Pakistan kitlesel ayaklanması

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
bağlantı=//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Mass uprising 1969 Dhaka University.jpg/220px-Mass uprising 1969 Dhaka University.jpg|küçükresim| 1969'daki kitlesel ayaklanma sırasında Dakka Üniversitesi kampüsünde bir öğrenci alayı. Doğu Pakistan'daki 1969 kitlesel ayaklanması (Bengali: ঊনসত্তরের গণঅভ্যুত্থান) Doğu Pakistan (şimdi Bangladeş) demokratik bir siyasi hareketti. Ayaklanma, bir dizi kitlesel gösteri ve hükûmetin silahlı kuvvetleri ile göstericiler arasındaki ara sıra çıkan çatışmalardan oluşuyordu. Huzursuzluk, 1966'da Awami Ligi'nin Altı puan hareketiyle başlamasına rağmen, 1969'un başında ivme kazandı ve Pakistan'ın ilk askeri hükümdarı olan Mareşal Eyüp Han'ın istifasıyla doruğa ulaştı. Ayaklanma ayrıca Agartala Komplo Davasının geri çekilmesine ve Şeyh Mujibur Rahman ve meslektaşlarının beraatine yol açtı. 1969'daki olayların zaman çizelgesi 4 Ocak: Shorbodolio Chatro Shongram Porishad (Tüm Parti Öğrenci Eylem Komitesi) 11 maddelik gündemini ortaya koyuyor. 7-8 Ocak: Demokrasiyi yeniden tesis etmek için Demokratik Eylem Komitesi (DAC) adlı bir siyasi koalisyonun kurulması. 20 Ocak: Polisin göstericilere ateş açması sonucu aktivist öğrenci Amanullah Asaduzzaman öldü. bağlantı=//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Mass uprising 1969 Daily Azad.jpg/220px-Mass uprising 1969 Daily Azad.jpg|küçükresim| Asaduzzaman'ın ölümü The Azad gazetesinde 21 Ocak 1969'da bildirildi. bağlantı=//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Mass uprising 1969 Dhaka University 2.jpg/220px-Mass uprising 1969 Dhaka University 2.jpg|küçükresim| Deepa Sen, Dakka Üniversitesi öğrencileri tarafından alayı yönetiyor (25 Ocak 1969) 24 Ocak: Bir genç eylemci olan Matiur Rahman Mallik polis tarafından vurularak öldürüldü. 15 Şubat: Agartala Komplo Davası'nın hükümlülerinden Çavuş Zahurul Haq, Kurmitola Kantonu hapishanesinde öldürüldü. 18 Şubat: Rajshahi Üniversitesi'nden Shamsuzzoha, polisin Rajshahi'deki sessiz bir geçit törenine ateş açması sonucu öldürüldü. 22 Şubat: Agartala Komplo Davasının Geri Çekilmesi . Tüm Pakistan Awami Birliği lideri Şeyh Mujibur Rahman, Dakka kantonundaki hapishane hücresinden serbest bırakıldı. 23 Şubat: Şeyh Mujibur Rahman'a büyük bir resepsiyon verildi ve kendisine Bangabandhu (Bengal'in dostu) unvanı verildi. 10-13 Mart: Eyüp Han muhalefetle yuvarlak masa toplantısı çağrısında bulundu. 25 Mart: Eyüp Han, yetkiyi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yahya Han'a devretti. Kategori:Bangladeş'te protestolar Kategori:1969'da çatışmalar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri