Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1974 Hindistan çiçek hastalığı salgını

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
1974 Hindistan çiçek hastalığı salgını, 20. yüzyılın en kötü çiçek hastalığı salgınlarından birisiydi ve çiçek hastalığının ortadan kaldırılmasından üç yıl önce meydana geldi. Ocak-Mayıs 1974 arasında 15.000'den fazla insan çiçek hastalığına yakalandı ve öldü. Ölümlerin çoğu Hindistan'ın Bihar, Odisha ve Batı Bengal eyaletlerinde meydana geldi. Hastalık binlerce kişiyi öldürmese de körlük ve şekil bozuklukları gibi çeşitli sekeller bıraktı. Hindistan, bu beş ayda Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) 61.482 çiçek hastalığı vakası bildirdi. Hindistan, başta bu salgın nedeniyle, 1974'te dünyadaki çiçek hastalığı vakalarının %86'sından fazlasına sahipti. Ocak 1975'e gelindiğinde, Hindistan'da son çiçek hastalığı vakalarını kontrol altına almaya yönelik bir operasyon başlatıldı. Operasyona 24 Mayıs 1975'te son çiçek hastalığı hastasının tanımlanmasıyla "Target Zero" yani "Hedef Sıfır" adı verildi. 1980 yılına gelindiğinde, çiçek hastalığının dünyadan silindiği onaylandı. Çiçek hastalığı, DSÖ'nün çiçek hastalığını yok etme programı ile ortadan kaldırıldı. Bu program resmen 1958'de başlamasına rağmen DSÖ ile Hindistan hükûmeti arasındaki lojistik anlaşmazlıklar nedeniyle hızlı ilerlemedi. Hindistan'da ilerleme ancak 1960'ların ortalarında DSÖ'nün yeniden örgütlenmesinden sonra kat edilmeye başlandı. Yeni Delhi'de görevli ABD Halk Sağlığı Hizmetleri Görevlisi Donald Henderson, "Çiçek hastalığına son verme konusundaki bu ilgi ve endişe önümüzdeki birkaç ay boyunca devam ettirilebilirse, her şey biter. Kendimize aşırı güvendiğimizi düşünmüyoruz ama her şey yolunda görünüyor. Haziran 1975'e kadar Asya'daki çiçek hastalığını bitireceğimizi umuyoruz." demişti. Kaynakça Kategori:Hindistan'daki salgınlar Kategori:20. yüzyıldaki salgınlar Kategori:Çiçek hastalığı salgınları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri