Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1991 TBMM yemin krizi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
TBMM yemin krizi, 1991 Türkiye genel seçimleri sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde göreve başlayacak milletvekillerinin yemin töreni sırasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin Diyarbakır listesinden seçilen Leyla Zana ve Hatip Dicle'nin yemin metnine ek sözler söylemesi ile oluşan 6 Kasım 1991 tarihli siyasi kriz. Seçim süreci 12 Eylül Darbesi sonrasında siyasi yasaklardan Kürt siyaseti de etkilendi. Bir süre etkinlik gösteremeyen Kürt siyaseti 7 Haziran 1990'da kurulan Halkın Emek Partisi (HEP) ile yeniden ortaya çıktı. Genel seçimlerde uygulanan yüzde 10 seçim barajı nedeniyle 1991 Türkiye genel seçimleri'ne Halkın Emek Partisi adayları Erdal İnönü liderliğindeki Sosyaldemokrat Halkçı Parti listelerinden seçimlere katıldı. SHP ile HEP arasındaki seçim protokolüne göre Güneydoğu illerinde SHP'nin milletvekili adayları HEP tarafından belirlendi. Aralarında Hatip Dicle ve Leyla Zana'nın da olduğu adaylardan 18 kişi milletvekili seçildi. Yemin töreni Yeni oluşan 19. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin töreni 6 Kasım 1991 tarihinde yapıldı. HEP'li milletvekillerinden ilk olarak Hatip Dicle kürsüye çıktı ve yemin metnini okumadan önce "Ben ve arkadaşlarım bu metni anayasanın baskısı altında okuyoruz." dedi. Özellikle Doğru Yol Partisi ve Anavatan Partisi sıralarından milletvekilleri ellerini sıraya vurarak tepki gösterdi. İkinci olarak Leyla Zana kürsüye çıktı. Yemin metnini okuduktan sonra Kürtçe, "Bu yemini Türklerin ve Kürtlerin kardeşliği için ediyorum" dedi. Tepkilerin artması üzerine meclis başkanı Ali Rıza Septioğlu yemini tekrarlattı. Siyasi süreç Sosyaldemokrat Halkçı Parti'ye yönelik eleştiriler artmaya başladı. 31 Mart 1992'de HEP kökenli milletvekilleri SHP'den istifa etti. Genel seçimler sonrasında HEP genel kongresinde PKK bayrakları açılması nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. 3 Temmuz 1992'de parti kapatma davası açıldı. 14 Eylül 1993'te parti kapatıldı. Kaynakça Kategori:1991'de Türkiye Kategori:1991'de siyaset Kategori:Politik krizler Kategori:Türkiye'de yaşanılan krizler Kategori:Türkiye Büyük Millet Meclisi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri