Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

1994 İran Lockheed C-130 uçağının düşürülmesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
İran C-130 Uçağının Düşürülmesi olayı, 17 Mart 1994'te, İranlı diplomatları ve aile üyelerini taşıyan İran Karargahına ait bir C-130 tipi askeri nakliye uçağı Ermeni ordusu tarafından Dağlık Karabağ üzerinde vurularak düşürüldü. Kaza Moskova'daki İran Büyükelçiliği çalışanları ve aile üyelerinin bulunduğu uçak, Nevruz vesilesiyle Tahran'a gidiyordu . Ermenistan Dışişleri Bakan Birinci Yardımcısı Jirayr Libaridyan düzenlediği basın toplantısında, uçağın Rusya, Gürcistan ve Ermenistan üzerinden İran'a gitmesi gerektiğini söyledi. Ama yaklaşık 100km doğuya doğru ilerleyerek Gürcistan hava sınırından çıkarak Azerbaycan hava sınırına ait olan Dağlık Karabağ'a girmiş ve burada Ermeni ordusu tarafından düşürülmüştür. İran'ın Moskova'daki büyükelçiliğinden, uçak kazası sonucunda uçaktaki tüm insanların - daha doğrusu 9'u çocuk 19 yolcu ve 13 mürettebatın hayatını kaybettiği duyuruldu. Kazada hayatını kaybeden İran vatandaşlarının cenazeleri, Erivan'ın Zvartnos Uluslararası Havalimanı'ndan Ermenistan'a getirilerek Tahran'a gönderildi. Törene Ermenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Gagik Artunyan ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Vigen Chitechyan katıldı. İran Ulusal Güvenlik Konseyi, trajedinin koşullarını belirlemek için özel bir komisyon oluşturdu. Komisyon başkanı Abdat Aminian, Ermenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Gagik Artunyan'ın öne sürdüğü "uçak havada kontrolünü kaybetti ve yere düştü" iddiasını reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, "uçak bilinmeyen nedenlerle yön değiştirdikten sonra havada havaya uçtu". Aminian, uçağın Ermeni silahlı grupları tarafından atılan iki roketle imha edildiğini belirterse de, Ermeni tarafının olaydan sorumlu olmadığını kaydetti. Askerlerinin uçağı Azerbaycan'ın sandığını ve arızalı ekipmanını belirlemek için mürettebatla temasa bile geçmediğini belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı'nın olayla ilgili HHQ özel komisyonunun sonuçlarına ilişkin yaptığı resmi açıklamada, uçağın düşürülmesinden Ermeni tarafının sorumlu olduğu belirtildi. Açıklamada, "İran'ın kazada hayatını kaybedenler için tazminat alma hakkı vardır ve Ermeni liderliğini uçağın imhasından sorumlu olanları bulup cezalandırmaya çağırmaktadır ". Azerbaycan Milli Güvenlik Bakanlığı, kaza günü istihbarat birimlerinin kaydettiği telsiz konuşmalarını İran tarafına sundu. Bu görüşmelerden birinde "Şu anda bir Azerbaycan askeri uçağını düşürdük "den bahsedildi. Azerbaycan istihbaratı, uçağın "Osa" güdümlü füzeler tarafından düşürüldüğüne inanıyor. Bazı Rus uzmanlar, İran uçağının bir keşif görevi için havalandığını tahmin ediyor, ancak İran Dışişleri Bakanlığı bu varsayımları reddetti . Kaynakça Kategori:Azerbaycan'daki havacılık kazaları ve olayları Kategori:Hava aracı düşürme olayları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri