Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2008 İtalya genel seçimleri

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
2008 İtalya genel seçimleri, 13-14 Nisan 2008 tarihlerinde Temsilciler Meclisi'nin 630, Senato'nun 315 sandalyesinin belirlenmesi için yapılan erken genel seçimdir. 2006 genel seçimlerinden sonra Romano Prodi başkanlığında kurulan merkez sol hükûmet, 25 Ocak 2008'de Senato’dan istediği güvenoyunu alamayınca istifa etti. Senato Başkanı Franco Marini'nin seçim reformlarının gerçekleşmesi için geçici hükûmet kurmakta başarısız olmasının ardından, 6 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano parlamentoyu feshederek erken seçim sürecini resmen başlattı. Napolitano’nun parlamentoyu feshinden sonra yapılan toplantıda, istifasını sunmuş durumdaki Romano Prodi hükûmetinin bakanlar kurulu, genel seçimin 13 - 14 Nisan 2008’de yapılmasını karara bağladı. Seçim sistemi 2008 genel seçimlerinde Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki bölümden oluşan İtalya Parlamentosu'nun üyeleri belirlendi. Temsilciler Meclisi için 18 yaşını doldurmuş, 47,3 milyon kişinin, Senato için ise 25 yaşını doldurmuş toplam 43,5 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde, Temsilciler Meclisi için 28, Senato için 18 seçim bölgesinde toplam 61 bin 225 sandıkta oy kullanıldı. Temsilciler Meclisi için pembe, Senato için ise sarı renkte oy pusulaları kullanıldı. Seçime katılan partiler ve ittifaklar için Temsilciler Meclisi seçimlerinde yüzde 4'lük, Senato seçimlerinde ise yüzde 8'lik seçim barajı uygulandı. Partiler 2008 seçimlerde iki büyük seçim ittifak yarıştı; Silvio Berlusconi'nin liderliğindeki merkez sağ ittifak ile Roma eski belediye başkanı Walter Veltroni liderliğindeki merkez sol ittifak. Seçimlerden önce yapılan anketlerde, 71 yaşındaki Berlusconi'nin, en yakın rakibinden yüzde 6-7 oranında daha fazla oy alacağına işaret ediyordu. Berlusconi seçimler için kendi partisinin yanı sıra Gianfranco Fini'nin Ulusal İttifak'ı ile Kuzey Ligi'nin yer aldığı "Özgürlük Halkı" adlı merkez sağ ittifak oluşturdu. Veltroni ise kendi partisi Demokratik Parti (PD) ile İtalya Değerleri (IdV) ittifaka gitti. Seçim kampanyalarında Walter Veltroni mafya ile mücadeleyi birinci program maddesi yaparken, Silvio Berlusconi İtalyan Havayolları Alitalia'nın Fransızlara satılmasını önleyeceğini söyledi. Sonuçlar Kaynakça Kategori:İtalya'da genel seçimler Genel seçimleri İtalya genel seçimleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri