Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2011-2012 Mısır parlamento seçimleri

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
2011-2012 Mısır parlamento seçimleri, 28 Kasım 2011 ile 11 Ocak 2012 tarihleri arasında yapılan, Hüsnü Mubarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 2011 Mısır Devrimi sonrası yapılan ilk seçimlerdir. Seçimler Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi idaresi altındaki Mısır'da yapılmıştır. Seçim sonuçlarınca Müslüman Kardeşler'in desteğini alan Muhammed Mursi'nin partisi, Özgürlük ve Adalet Partisi; Mısır Parlamentosu'nda çoğunluğu elde etmiş ve yeni Mısır hükûmetini kurmuştur. Seçimler, 1952 yılında monarşinin devrilmesinden bu yana Mısır'da düzenlenen ilk dürüst ulusal seçim ilan edilmiştir. Ancak seçime yönelik, usulsüzlük ve dolandırıcılık şikayetleri vardır. Arka plan Mısır'da yapılan seçimler baskı ve güvensizlik ortamında, dolandırıcılık suçlamalarının gölgesinde sonuçlanmıştır. Benzer olaylar Arap Baharı süresince Yasemin Devrimi sonrasındaki Tunus politik hayatında da söz konusudur. İddia sahibi Mısırlı aktivistler, Mısır halkına "önemli günlerde meydanları ve sokakları doldurun" talimatı vererek hileli olduğunu düşündükleri seçimi protesto etmişlerdir. 16 ve 17 Haziran'da yapılan 2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde Mursi'nin Mısır Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine bu seçimlere olan itirazlar büyümüştür. Kitlesel gösterilerin önünü alamayan Mısır Silahlı Kuvvetleri, Muhammed Mursi tarafından atanan, Müslüman kardeşlere yakınlığıyla bilinen Abdülfettah el Sisi önderliğinde 2013 Mısır askeri müdahalesi'ni gerçekleştirmiştir. Katılım oranı 85 milyonluk büyük bir nüfusa sahip Mısır'ın seçmen sayısı, 50 milyon civarındadır fakat beklenilenin aksine seçime katılım %54 civarında olmuştur. Bu düşük katılım ve seçim sırasındaki şiddet olayları muhalefetin temel dayanağıdır. Oy dağılımı {| Kaynakça Kategori:Mısır'da siyaset
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri