Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2020 Kırgızistan parlamento seçimleri

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
2020 Kırgızistan parlamento seçimleri, 4 Ekim'de Kırgızistan'da yapıldı. Sonuçlar daha sonra 2020 Kırgızistan protestoları sırasında Merkezi Seçim Komisyonu tarafından iptal edildi. Arka plan Şimdiki Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in destekçileri arasındaki parti çatışması nedeniyle, Kırgızistan'ın iktidardaki Sosyal Demokrat Partisi seçimlere itiraz etmedi. Birlik, Ata-Zhurt-My Homeland ittifakını yüzde 1'in altında yenerek 46 sandalye aldı. Ata-Zhurt–My Homeland Kırgızistan ittifakı 45 sandalye alırken, diğer partiler geride kaldı. Kırgızistan Partisi 16 sandalye alırken, Birleşik Kırgızistan Partisi ilk kez 13 milletvekili ile parlamentoya girdi. Diğer pek çok parti% 7 barajını geçemedi. Daha önce Respublika Partisi ile ayrılan Ata-Curt, Vatanım Kırgızistan ile ortaklık kurdu ve her iki parti de Kırgızistan'ın adı altında yarıştı. Ata Meken Sosyalist Partisi, Liberal Demokrat Parti, Yeni Nefes Gençlik Derneği ve "Kırgızistan Yeşil İttifakı" Derneği ile "Yeni Nefes" adlı bir koalisyona girdi. Seçim COVID-19 pandemisi sırasında yapıldı. Seçim sistemi Cogorku Keneş'teki 120 sandalye, ülke çapındaki tek bir seçim çevresinde nispi temsil sistemi yoluyla seçilir. Milletvekili kazanmak için partilerin, kullanılan oyların %7'si oranında bir ulusal seçim barajını aşmaları ve yedi bölgenin her birinde en az %0.7 oy almaları gerekir. Hiçbir partinin 65'ten fazla sandalyeye sahip olmasına izin verilmiyor. Parti listelerinde her cinsiyetten adayların en az %30'u bulunmalı ve her dördüncü adayın farklı cinsiyetten olması gerekiyordu. Ayrıca etnik azınlıklardan gelen adayların en az %15'i ve 35 yaşın altında olan adayların %15'inin yanı sıra en az iki engelli adayı içermesi gerekiyor. Ön sonuçlar Birlik, Ata-Curt-Vatanım Kırgızistan ittifakını yüzde 1'in altında yenerek çok sayıda oy aldı ve 46 sandalye aldı. Ata-Curt-Vatanım Kırgızistan 45 sandalye alırken, diğer partiler geride kaldı. Kırgızistan Partisi 16 sandalye alırken, Birleşik Kırgızistan ilk kez 13 sandalye ile parlamentoya girdi. Diğer pek çok parti %7 barajını karşılayamadı. Parlamentoya giren partilerden yalnızca Birleşik Kırgızistan, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov liderliğindeki görevdeki hükûmete sürekli olarak karşı çıkıyor. Sonrası Ata Meken Sosyalist Partisi ve Sosyal Demokratlar, sonuçlara itiraz ettiler ve Bişkek'te kısa bir protesto düzenlediler. Bişkek'te yaklaşık 4.000 kişi daha küçük protestolar düzenlerken, diğer iki şehirde de bir protesto düzenledi. Polis kalabalığı dağıtmaya çalışırken yaklaşık 16 kişi yaralandı. Toplam 12 parti de, hükümeti usulsüzlükler nedeniyle suçlayıp seçimleri iptal edip yenilerini düzenlemeye çağıran bir bildiri imzaladı. Kaynakça Kategori:Asya'da 2020 seçimleri Kategori:Kırgızistan'da siyaset
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri