Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2021-2022 Rusya-Ukrayna krizi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
2021-2022 Rus-Ukrayna krizi, Rusya ve Ukrayna arasında 2021 ve 2022 arasında gerçekleşmiş siyasi gerginliklerdir. Mart ve Nisan 2021'de Rusya, Ukrayna sınırına yaklaşık 100.000 asker ve askeri teçhizatı yığdı ve ülkenin 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinden bu yana en yüksek kuvvet seferberliğini uyguladı. Bu girişim, uluslararası bir krizi hızlandırdı ve Ukrayna'yı potansiyel bir istila konusunda endişeler yarattı. Uydu görüntüleri zırh, füze ve diğer ağır silahların hareketlerini gösterdi. Rus birlikleri Haziran ayına kadar kısmen geri çekildi. Kriz, Aralık ayına kadar 100.000'den fazla Rus askerinin yeniden sınırın yakınında toplandığı 2021 Ekim ve Kasım aylarında yenilendi. Devam eden kriz, 2014'ün başlarında başlayan uzun süreli Rus-Ukrayna ihtilafından kaynaklanmaktadır. Aralık 2021'de Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağına dair yasal olarak bağlayıcı bir vaadin verilmesinin yanı sıra, NATO birliklerinde ve ordusunda bir azalma da dahil olmak üzere "güvenlik garantileri" olarak adlandırdığı talepleri içeren iki anlaşma taslağı geliştirdi. Doğu Avrupa'da konuşlandırılan Askeri donanım ve bu talepler tam olarak karşılanmadığı takdirde belirsiz bir askeri müdahale tehdidinde bulundu. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer NATO üyeleri bu talepleri reddetti ve Rusya'yı Ukrayna'yı daha fazla istila etmesi durumunda artan ekonomik yaptırımlar konusunda uyardı. İkili ABD-Rusya diplomatik görüşmeleri Ocak 2022'de yapıldı, ancak bunlar krizi etkisiz hale getiremedi. 21 Şubat 2022 tarihinde Rusya, ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı. Kriz, yorumcular tarafından Soğuk Savaş'tan bu yana yaşanan en yoğun krizlerden biri olarak tanımlandı. Arka plan 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, Ukrayna ve Rusya yakın bağlarını korumaya devam etti. 1994'te Ukrayna nükleer cephaneliğini terk etmeyi kabul etti ve Budapeşte Memorandumu'nu imzaladı. 2008 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı çıktı. Ayrıca bakınız Yeni Soğuk Savaş Rusya-NATO ilişkileri Rusya-Ukrayna ilişkileri Ukrayna-NATO ilişkileri Kaynakça Kategori:2021'de Rusya Kategori:2022'de Rusya Kategori:2021'de Ukrayna Kategori:2022'de Ukrayna Kategori:2021'de uluslararası ilişkiler Kategori:2022'de uluslararası ilişkiler Kategori:Rusya-Ukrayna Savaşı Kategori:Eski Sovyet ülkelerindeki çatışmalar Kategori:Rus irredantizmi Kategori:2022'de çatışmalar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri