Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2022 AP7

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
, Venüs ile Jüpiter arasında yörüngede dönen kilometre büyüklüğünde bir Apollo asteroiti ve potansiyel olarak tehlikeli bir cisimdir. 13 Ocak 2022 tarihinde Scott Sheppard tarafından Cerro Tololo Gözlemevi'nde keşfedildi. 'nin mutlak büyüklüğü (H) dikkate alındığında, muhtemelen 2022 yılındaki keşfinden önceki sekiz yıl içinde tespit edilen en büyük potansiyel olarak tehlikeli cisimdir. Keşif , Sheppard'ın Dünya ile Venüs arasındaki Dünya'ya yakın asteroitler için alacakaranlık araştırmasının (twilight survey) bir parçası olarak, Cerro Tololo Gözlemevi'nin DECam'ıyla (Dark Energy Camera) keşfedildi. Bu araştırmadan elde edilen kayda değer keşifler arasında Atira asteroitleri ve bulunmaktadır ve bunlardan ikincisi, 2022 itibarıyla bilinen herhangi bir asteroitin en kısa yörünge periyodu rekorunu elinde tutmaktadır. Yörünge ve sınıflandırma , büyük boyutu ve sadece 0,05 AU (7,5 milyon km; 19 LD) olan alçak Dünya minimum yörünge kesişme mesafesi (MOID) nedeniyle "potansiyel olarak tehlikeli" olarak kabul edilir. Bununla birlikte asteroit, Dünya ile 1:5 yakın yörünge rezonansında olduğu için şu anda Dünya'ya kayda değer bir yakın mesafede değil, bu da Güneş'ten oldukça eliptik bir yörüngede, yörünge süresinin neredeyse 5 yıl sürdüğü anlamına gelmektedir. Bu rezonans asteroiti düzenli olarak gözlem koşullarının elverişsiz olduğu konumlara yerleştirir. Alçak güneş uzanımlarında günberi yakınında en parlak hale geldiği an, Güneş parlaması tarafından gizlenir ve Dünya'dan uzakta olduğunda karşı konumda daha da sönükleşebilir. Sonuç olarak ancak alacakaranlıkta en parlak olduğu zaman verimli bir şekilde aranabilirdi. Asteroit keşfedildiğinde Güneş'e 45 derece ve Dünya'dan 1,9 AU mesafedeydi. Mart 2022'de Dünya'dan 1,5 AU mesafesiyle en yakın yaklaşma noktasına ulaştı. Mart 2027'ye kadar Dünya'ya bir daha bu kadar yaklaşmayacak. Mayıs 2022'ye gelindiğinde, asteroit Güneş'ten 1 AU mesafede ve ekliptiğin yakınındayken, Dünya Güneş'in diğer tarafında asteroitten 1,9 AU uzaklıktaydı. Asteroit risk listesinde yer almamaktadır. 'nin yörüngesi iyi belirlenmiştir ve önümüzdeki 146 yıl boyunca yalnızca 1,1 AU (160 milyon km; 430 LD) ile Jüpiter'in ötesindeki uzak yaklaşma noktalarında bulunacak. Ayrıca 9 Mayıs 2107'de Mars'tan 0,16 AU (24 milyon km; 62 LD) mesafeden geçecek. Binlerce yıl olmasa da önümüzdeki birkaç yüzyıl boyunca bu karşılaşmalar tarafından tekrarlanan tedirginlikler sonucunda 'nin 1:5 yakın yörünge rezonansı kırılacak ve potansiyel olarak Dünya ile bir çarpışmaya yol açacaktır. Notlar Kaynakça Bilgi kaynakları Dış bağlantılar 2022 AP7 - Minor Planet Center 20220113
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri