Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2022 Hunga Tonga yanardağ patlaması ve tsunamisi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
2022 Hunga Tonga Volkan Patlaması 15 Ocak 2022'de Tonga'nın başkenti Nuku'alofa’nın yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde bulunan Hunga Tonga-Hunga Haʻapai denizaltı volkanında gerçekleşen büyük bir volkan patlamasıdır. Bu tektonik olayın ardından Pasifik Okyanusu çevresinde ciddi tsunami olayları yaşanmıştır. Püskürmeler küçükresim|sol|upright=1.2|Güney Pasifik üzerinde 14 Ocak 2022 tarihli volkan patlamasının dört saatlik gözlemi-GOES-West uydusundan alınmıştır-Bu patlama 14 Ocak 2022'de Tonga saatiyle sabaha karşı 04.30 sularında gerçekleşmiştir, volkan gökyüzünde 20km kadar uzağa gaz, su buharı ve kül göndermiştir. Amerikan Jeoloji Servisi volkan patlamasının sismik kaydını 5,8 yüzey dalgası büyüklüğünde ölçmüştür. Tonga Jeoloji Servisi bölgeye jeologlardan oluşan bir takım gönderip gözlemler ve incelemeler yapmıştır. Çalışma grubunun lideri Taaniela Kula yaptığı açıklamada volkan patlamasının baca dumanının yaklaşık 240km bir etki yarıçapına sahip olduğunu rapor etmiştir. Kula, güncel püskürmenin, geçen yıl 20 Aralık'ta yaşanan volkan patlamasından yedi kat daha güçlü olduğunu ve büyümeye devam ettiğini de sözlerine eklemiştir. Yaşanan bu güçlü patlama, 800km'den daha uzakta bulunan Fiji gibi komşu ülkelerden bile duyulabilecek güçlü ses ve şok dalgaları üretmiştir. Tsunami Volkan patlamasını takiben çok sayıda tsunami ve gel-git dalgası uyarısı verilmiştir. Pasifik çevresinde çok sayıda noktada irili ufaklı dalgalar oluşmuştur. Volkan patlamasının ardından Tonga'da yaşanan volkanik olayın belli büyüklüklerde tsunami dalgaları yaratabileceği ve bu nedenle halkın deniz kıyısından uzaklaşması yönünde uyarılar verilmiştir. Volkanik etkinliğin ardından başkent Nuku’alofa'da kıyıya tsunami dalgaları vurmuştur. Başkentin sokakları sular altında kalmış ve Tonga kralı VI. Tupou da sarayından tahliye edilmiştir. Can kaybının olup olmadığı ve maddi zararın boyutu henüz netleşmemiştir. Abd merkezli Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi verilerine göre başkentte 83cm'lik dalgalar ölçülmüşken, Avustralya Meteoroloji Bürosu'na göre 1,2 m dalga yükseklikleri belirlenmiştir. Ayrıca Fiji, ABD, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda gibi volkanik patlamaya uzak Pasifik çevresi ülkeleri de tsunami uyarıları vermişlerdir. Japonya Meteoroloji Ajansı ülkenin güney sahillerine dalgaların ulaştığını, kaydedilen en yüksek dalganın 1,2 m'yi bulduğunu, ancak dalga yüksekliklerinin yer yer üç metreye ulaşabileceğini açıklamışlardır. Kaynakça Kategori:21. yüzyıldaki volkanik olaylar Kategori:VEI-5 yanardağlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri