Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2023 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
2023 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçiminin, Bangladeş'in 22. Başkanını seçmek için 19 Şubat 2023 Pazar günü yapılması planlandı. Ancak adaylıklar 12 Şubat öğle saatlerinde kapandı ve Anayasa hükümlerine göre aday gösteren Avami Birliği siyasetçisi Muhammed Şahabuddin aday gösterilen tek aday oldu. 13 Şubat 2023'te Şahabuddin, rakipsiz olduğu için resmi olarak ülkenin 22. cumhurbaşkanı seçildi. Muhammed Şahabuddin, 24 Nisan 2023 Pazartesi günü beş yıllık bir dönem için göreve başladı. Arka plan İktidar partisi Bangladeş Avami Birliği Jatiya Sangsad'daki sandalyelerin çoğuna sahip olduğundan ve anayasa çapraz oylamayı kısıtladığından, partinin aday gösterdiği adayın seçimi kazanması bekleniyor. Ayrıca muhalefet partileri aday göstermeyeceğini zaten açıklamıştı. Böylece AL'nin adayı olan Muhammed Şahabuddin seçimi rakipsiz kazandı. Seçim sistemi Başkan, Anayasa'nın 48. Maddesi uyarınca parlamento üyeleri tarafından İki dereceli seçim ile seçilir. Bununla birlikte, Bangladeş'te parlamenter hükümet sisteminin yeniden tesis edildiği 1991 yılından bu yana, hükümet partisi adaylarının tümü tartışmasız olarak seçilmiştir. Sonrası Tepkiler Ulusal Siyasi partiler = Bangladeş Milliyetçi Partisi-BNP, Hasina liderliğindeki hükümetin istifasını protesto ettikleri için seçimle ilgilenmediklerini zaten ifade etmişti. Seçimden önce parlamentodaki ana muhalefet partisi Jatiya Party-JaPa (Ershad) seçim için aday göstermeyeceğini açıklamıştı. Muhammed Şahabuddin seçime aday gösterilirken, JaPa'nın başkanı Ghulam Muhammed Quader onu karşıladı ve "ülkenin ve milletin iyiliği için görevi samimiyetle yerine getireceğini" umdu. Başkalarının tepkileri üzerine ise "Seçimle ilgili soru soran partiler anayasayı görmediler mi? Çoğunluğu elinde bulunduran partinin cumhurbaşkanı seçebileceği anayasada açıkça belirtiliyor. Avami Birliği, Parlamentoda çoğunluğa sahip. Anayasal olarak cumhurbaşkanını seçebilirler." Ancak sol siyasi partilerden karışık tepkiler geldi. Resmen işe başlama Bangladeş cumhurbaşkanının göreve başlama töreni, Bangladeş cumhurbaşkanının beş yıllık yeni döneminin başlangıcını kutlamak için düzenlenen bir törendir. Açılış, bir önceki cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesini takip eden gün yapılır. Anayasada yer belirtilmemiştir, ancak tüm açılışlar Bangabhaban sarayındaki Darbar Salonunda yapılmıştır. Tören, ulusal yayıncı BTV tarafından ana televizyon ve radyo kanallarında, tipik olarak sabah 11.00'den itibaren canlı olarak yayınlanır. Etkinliğin önemini vurgulamak için, yürütme (Bangladeş Hükümeti), yasama (Sangsad) ve yargıdaki tüm kilit figürler, diplomatik birlik üyeleri ve diğer davetli konuklar katılır. Notlar Kaynakça Kategori:Asya'da 2023 seçimleri Kategori:2023'te Bangladeş Kategori:Tek adaylı seçimler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri