Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

486958 Arrokoth

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
486958 Arrokoth (geçici atama ; eski takma adı Ultima Thule), Kuiper Kuşağı'nda bulunan bir Neptün ötesi cisimdir. Arrokoth, NASA uzay sondası New Horizonsun 1 Ocak 2019 tarihinde uçuş yaparak bir uzay aracı tarafından ziyaret edilen Güneş Sistemi'ndeki en uzak ve en ilkel cisim olmuştur. Arrokoth, iki gezegenimsi cisimden oluşan, uzunluğunda bir kontak ikilidir. Bu iki cisim, çaplarındadır ve büyük eksenleri boyunca birleşik bir yapıdadır. Yörünge süresi yaklaşık 298 yıl olan ve düşük bir yörünge eğikliği ve dış merkezliğe sahip olan Arrokoth, soğuk klasik Kuiper Kuşağı cismi olarak sınıflandırılır. Arrokoth, astronom Marc Buie ve New Horizons Arama Ekibi tarafından 26 Haziran 2014 tarihinde Hubble Uzay Teleskobu kullanılarak keşfedildi. New Horizonsun ilk genişletilmiş görevinde hedef alınmak üzere Kuiper Kuşağı cismi arayışının bir parçasıydı ve diğer iki aday olan ve yerine tercih edilerek görevin ana hedefi haline geldi. Tarihçe Keşif Arrokoth, 26 Haziran 2014'te Hubble Uzay Teleskobu tarafından öncü bir incelemede New Horizons uzay aracının yanından geçebilmeye müsait bir Kuiper Kuşağı cismi bulmak için yapılan rasatta keşfedildi. Keşfi yapabilmek için Hubble Uzay Teleskobu şarttı, çünkü görünür kadri26 kadar olan bu cisimler, en güçlü teleskoplar dışındakilerce gözlemlenemeyecek kadar sönüktür. Hubble, ayrıca çok hassas astrometriylebirlikte güvenilir yörünge tespitleriyapabilmektedir. Adlandırma Arrokoth'un ilk rasat edildiğinde adı 1110113Y olarak kondu ve kısaca "11" diye lakaplandırıldı. New Horizons uzay aracı için muhtemel hedeflerden biri olabileceği NASA tarafından Ekim 2014'te haber verildi ve PT1 ("Potential Target 1") olarak adlandırıldı. Resmîadlandırma,Arrokoth hakkında Küçük Gezegen Merkezitarafından Mart 2015'te yeteri kadar yörünge bilgisi alındıktan sonra yapıldı. Özellikleri Uzaklığı ve kadri göz önüne alınarakArrokoth'un çapı takriben 30–45km'dir. Yörünge periyodutakriben 293 sene olup eğikliğivedış merkezliliğiküçüktür. Bu enteresan olmayan yörüngele bu cismin soğuk klâsik Kuiper Kuşağı cisimlerindenolduğu ve muhtemelen hatırı sayılırdevinimlergeçirmediği farz edilebilir.Mayıs ve Temmuz 2015'te yapılan rasatlar, yörüngedeki bilinmezlikleri büyük ölçüde azaltmış olmasına rağmen hâlâ MPC ve JPL veritabanlarına alınmamıştır. Plânlanan geçiş New Horizons uzay aracı, Plüton'un yanından geçmesini tamamlamış olup Arrokoth'a varış tarihi 31 Aralık 2018'de ya da 1 Ocak 2019 olacak şekilde yörüngesini değiştirmiştir. Oraya vardığında her iki cismin Güneş'ten uzaklığı 43,4 AB olacaktır. Ayrıca bakınız Uzay araçlarınca ziyaret edilen küçük gezegen ve kuyruklu yıldızların listesi Kaynakça Arrokoth 20140626 Kategori:2019'da uzay çalışmaları Kategori:Soğuk klasik Kuiper kuşağı nesneleri Kategori:Uzay aracının ziyaret ettiği küçük gezegenler Kategori:New Horizons
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri