Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

911 Agamemnon

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
911 Agamemnon, geçici ismi 1919 FD, çapı yaklaşık 168km olan ve muhtemelen ikili sistemli, Yunan kampına mensup büyük bir Jüpiter truvasıdır. 19 Mart 1919'da, Alman astronom Karl Reinmuth tarafından Heidelberg Gözlemevinde keşfedilmiştir. Karanlık bir D tipi asteroit olan cisim dönme süresi 6,6 saat olan en büyük Jüpiter truvalılarından birisidir. Ilyada destanındaki anlatılan Truva savaşında savaşmış ana karakterlerden biri olan Yunan mitolojisindeki ünlü Miken kralı Agamemnon'dan esinlenilerek adlandırılmıştır. Yörünge ve sınıflandırma Agamemnon karanlık bir gaz devi asteroidi olarak, Jüpiter'in L Lagrange noktasında bulunan,1:1 yörünge rezonansıyla Jüpiter'in yörüngesinde salınan bir cisimdir. Aynı zamanda da bir arkaplan asteroidi olarak sınıflandırılmaktadır. Yörüngesi, Güneş'ten 4,9-5,6 AU mesafede bulunmakta ve bir tam dönüşünü 12 yıl 1 ayda (4.427 gün, yarı büyük ekseni 5,28 AU) tamamlamaktadır. Yörüngesi, 0,07 dışmerkezliğe ve 22° yörünge eğikliğine sahip eliptik bir yörüngedir. Cismin gözlem yayı Heidelberg'te Ekim 1927'de başlamış, ilk keşfinden yaklaşık 8 yıl sonra resmi keşfi açıklanmıştır. Fiziksel karakteristikleri Tholen ve SMASS taksonomilerinde, D-tipi bir asteroit olarak sınıflandırılmıştır. Dönme süresi Bu asteroide ilişkin 1997 yılında yapılan fotometrik gözlemler neticesindeki ışık eğrisine göre oluşturulan analizlere göre dönme süresinin saat ve parlaklığının kadir olduğu hesaplanmıştı. Ancak 2009 yılında yapılan bir araştırma dönme süresini olarak vermiş ve bir önceki çalışmayla kabul edilebilir bir tutarlılık göstermiştir. Çap ve albedo IRAS, Akari ve NEOWISE görevleri kapsamında yapılan araştırmalara göre, Agamemnon'un çap ölçüleri, 7,89 mutlak parlaklık değeri ve 0,037 ila 0,072 arasında değişen albedo değerleri doğrultusunda 131,1 ila 185,30km arasında bulunmaktadır. Başka bir araştırmada ise çapı yine aynı ölçülerde hesaplanmıştır. Asteroit Işıkeğrisi Veritabanı da IRAS'tan elde edilen sonuçları tasdikleyerek 7,89 mutlak parlaklık ölçüsü bazında çapının 166,66km olduğunu bulmuştur. Şekil ve uydu 2012'deki bir örtülme, kabaca çapında bir 2D şekil modeli üretmiştir. Bu modele göre kabaca Agamemnon'un yaklaşık km büyüklüğünde ve merkezinden uzaklıkta yörüngede dönen bir doğal uyduya sahip olabileceği düşünülmektedir. Adlandırma Bu küçük gezegen, adını Yunan mitolojisinden Truva Savaşı'nda Yunanlıların lideri olan Miken kralı Agamemnon'dan almaktadır. Homeros'un İlyada'sının temel ana karakterlerinden birisidir. Resmi adlandırma alıntısı, 1955'te Paul Herget tarafından The Names of the Minor Planets'de belirtilmiştir ( ). Notlar Kaynakça Dış bağlantılar Asteroid Lightcurve Database (LCDB) , query form (info Archived 16 December 2017 at the Wayback Machine) Dictionary of Minor Planet Names, Google books Discovery Circumstances: Numbered Minor Planets (1)-(5000) – Minor Planet Center 000911 000911 Kategori:Adlandırılmış küçük gezegenler Kategori:Karl Wilhelm Reinmuth'un keşifleri 19190319
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri