Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Afrodisyaslı İskender

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Afrodisiaslı İskender (Antik Yunanca: Ἀλέξανδρος ὁ Ἀφροδισιεύς), Peripatetik filozof ve Aristoteles'in yazıları üzerine Antik Yunan yorumcuları arasında en ünlü olanıydı. Karya'da Afrodisias'ın yerlisiydi ve 3. yüzyılın başlarında Atina'da yaşadı ve öğretmenlik yaptı. Burada Peripatetik okulunun başı olarak görev yaptı. Aristoteles'in eserleri üzerine birçok yorum yazdı; Kıyas, Topika, Meteoroloji ve Metafizik bunlardandır. Birkaç orijinal eseri de günümüze ulaşmıştır ve Stoacı zorunluluk öğretisine karşı çıktığı bir çalışması Kader Üzerine ve biri Ruh Üzerine. Aristoteles hakkındaki yorumları o kadar yararlı kabul edildi ki, "yorumcu" olarak tanındı. Yaşamı küçükresim|Commentaria in Analytica priora Aristotelis, 1549 İskender, Karya'da (bugünkü Türkiye) Afrodisias'ın yerlisiydi ve 2. yüzyılın sonlarında Atina'ya geldi. O iki Stoacı ya da muhtemelen Peripatetik filozof Sosigenes ve Herminus ve belki de Midillili Aristoteles'in öğrencisiydi. Atina'da Peripatetik okulunun başına geçti ve Peripatetik felsefesi üzerine ders verdi. İskender'in Kader Üzerine adlı eserini Septimius Severus ve Caracalla'ya Atina'daki pozisyonundan ötürü minnettarlıkla adaması, 198 ile 209 arasında bir tarihi işaret ediyor. Aphrodisias'tan yakın zamanda yayınlanan bir yazıt, Atina'daki Okullardan birinin başkanı olduğunu doğruluyor ve tam adını Titus Aurelius Alexander olarak veriyor. Onun tam adlandırması, büyükbabasına veya diğer atasına muhtemelen İmparator Antoninus Pius tarafından Asya prokonsülü iken Roma vatandaşlığı verildiğini gösteriyor. Yazıt, İskender ve aynı zamanda bir filozof olarak da adlandırılan babasını onurlandırıyor. Bu gerçek, İskender'in külliyatının bir parçasını oluşturan bazı şüpheli eserlerin babasına atfedilmesi gerektiğini gösterir. Etkisi 6. yüzyıla gelindiğinde, İskender'in Aristoteles hakkındaki yorumları o kadar kabul edildi ki, "yorumcu" ( ). Yorumları, çoğunu çeviren Araplar arasında büyük saygı görüyordu, ve İbn Meymun tarafından çok alıntılanıyor. 1210'da, Paris Kilise Konseyi, muhtemelen İskender'in diğerlerinin yanı sıra yazılarını hedef alan bir kınama bildirisi yayınladı. Erken Rönesans'ta ruhun ölümlülüğüne dair doktrini Pietro Pomponazzi (Thomistlere ve İbn Rüşdcülere karşı) ve halefi Cesare Cremonini tarafından benimsendi. Bu okul İskenderciler olarak bilinir. Kaynakça Kategori:2. yüzyıl filozofları Kategori:2. yüzyılda Yunanlar Kategori:3. yüzyıl filozofları Kategori:Antik Yunan filozoflar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri