Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Aharköy Höyük

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Aharköy Höyük, Bilecik il merkezinin güneydoğusunda, eski adı Aharköy olan Yeşilyurt Köy'nün 2km kadar güneybatısında yer alan bir höyüktür. Tepe, 100 metre çapında olup 4-5 metre yüksekliktedir. Bölgenin küçük höyüklerinden biridir. Bazı arkeolojik kaynaklarda Sarıket Mezarlığı olarak geçen Demircihöyük'ün 5km kuzeyindedir. Doğalgaz hattı döşenmesi sırasında Höyük'ün batı kesimi kısmen tahrip edilmiştir. Araştırmalar Aharköy Höyük, Demircihöyük kazı ekibinin civardaki araştırmaları sırasında saptanmış, ayrıntılı bir şekilde araştırılarak yüzeyinden sistemli olarak yüzey toplaması yapılmıştır. Daha sonra 1988 yılında Bilecik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turan Efe tarafından Bilecik – Eskişehir – Kütahya illerinde yürütülen ileri yüzey araştırmalarında incelenmiştir. Tabakalanma Höyük'te yürütülen yüzey araştırmalarında en çok dikkati çeken buluntu grubu, Demircihöyük'ün vermediği Erken Tunç Çağı buluntularıdır. Bu buluntular Aharköy Höyükte bir Erken Tunç Çağı II. ve II. evre yerleşmesinin olduğunu göstermektedir. Ayrıca yüzey toplamalarında az sayıda da olsa Frig Dönemi ve Klasik Dönem çanak çömlek parçaları ele geçmiştir. Buluntular Yüzey toplamalarında ele geçen Erken Tunç Çağı II. ve III. evre malzemeleri Turan Efe tarafından ayrıntılı bir biçimde incelenmiş ve bilim dünyasına tanıtılmıştır. Kendi içinde bir gelişim gösteren çanak çömlek buluntuları içinde tipik siyah ağızlı kaseler vardır. Demircihöyük'te görülmeyen taş katkılı mal / metalik mal örnekleri yanında bölgede Erken Tunç Çağı II. evresi sonlarında ortaya çıkan gri astarlı mal ile ince astarlı / banyo astarlı maldan parçalar toplanmıştır. Bunların bazıları çok iyi açıklanmıştır. Buluntular içinde keskin omurgalı kase parçaları dikkat çekicidir. Gaga ağızlı testi biçimlerinde ise Demircihöyük buluntularıyla karşılaştırıldıklarında bazı farklılıkları vardır. Söz konusu gri malların Troya II'nin gri malları ile benzerlik gösterdiği ileri sürülmektedir. Aharköy'de de Demircihöyük'de de Troya I'dekine benzer çömlek ayakları bulunmuştur. Sivri uçlu kulplar ise Makedonya ve Tesalya örneklerine benzemektedir. Diğer yandan yeşil taştan yapılmış kırık bir savaş balası üzerinde durulmaktadır. Bu Aharköy savaş baltası, Önasya savaş baltalarıyla birlikte değerlendirilmiş, savaş baltalarının Mezopotamya, Anadolu, Trakya ve Makedonya'daki yayılışı bir haritada gösterilmiştir. Turan Efe, bu çerçevede savaş baltalarının Anadolu'daki kullanımının kronolojisini incelemekte ve bunların MÖ 3. binyılın sonlarında, kuzeyden göçlerle geldiği görüşüne karşı çıkmaktadır. Turan Efe, savaş baltalarının Anadolu'da MÖ 3. binyılın ikinci yarısından 2. binyılın başlarına kadar kullanıldığını ve savaş baltalarının Anadolu'daki kullanımın göçlerle ilintili olmadığını ileri sürmektedir. Dış bağlantılar Yakın plan kroki Fotoğraflar Kaynakça Kategori:Türkiye'deki höyükler Kategori:Bilecik ilindeki arkeolojik sitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri