Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Aisara

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Lucanialı Aesara ( veya Aisara; MÖ. 4. veya 3. yüzyıl), bir parçası Stobaeus tarafından korunan İnsan Doğası Üzerine (On Human Nature) adlı kitabı yazan bir Pisagorcu filozoftur. Hayatı Aesara hakkındaki bilgiler, sadece Stobaeus tarafından korunarak günümüze ulaşan İnsan Doğası Üzerine (On Human Nature) başlıklı felsefi çalışmasının tek sayfalık bir fragmanında bahsedilenlerden oluşmaktadır. Geldiği yer olan Lucania, güney İtalya'nın eski bir bölgesiydi ve birçok Pisagorcu topluluğun bulunduğu Magna Graecia'nın bir parçasıydı. Aesara'nın MÖ 5. yüzyılda Krotona'dan sürülmelerinin ardından dağılan Pisagorcular arasında olduğu düşünülmektedir. İsminin, eski küçük bir geleneğe göre Pythagoras ve Theano'nun kızı olan Aresa isminin bir varyasyonu olduğu tahmin edilmektedir. Lucania'dan Aresas adında bir erkek yazar da Iamblichus tarafından Pythagoras'ın Hayatı (Life of Pythagoras) adlı eserinde anılır. Çalışmaları İnsan Doğası Üzerine (On Human Nature) MÖ. 3. yüzyıl veya öncesine özgü Dorik düzyazıyla yazılmıştır, ancak bu daha sonra arkaik bir üslupla yazılmış olma ihtimalini ortadan kaldırmaz. Bu fragmanın, Roma dönemi'nden kalma bir [Yeni Pisagorculuk]] sahteciliği olduğu ileri sürülmüştür. Öyle bile olsa, bu en azından Lucanialı Aesara adında taklit edilmeye değer daha eski bir Pisagorcu olduğunu ima eder. Fragmanın takma ad olduğu ve MÖ 4. veya 3. yüzyılda İtalya'da Tarentumlu Archytas'ın muhalif ardıl okullarından biri tarafından üretilen bir ders kitabından geldiği de öne sürülmüştür. Her iki hipotezi de destekleyen güçlü kanıtlar bulunmaması nedeniyle, bu fragmanın MÖ. 4. veya 3. yüzyıllarda Aesara adlı bir kadın filozof tarafından yazılmadığını düşünmek için de hiçbir neden yoktur. Aesara, kendi doğamızı (ve özellikle insan ruhunu) inceleyerek doğal hukuk ve ahlak için felsefi temeli anlayabileceğimizi savunmaktadır: Aesara, ruhu üç bölüme ayırır: "yargılama ve düşünmeyi gerçekleştiren" zihin, "cesaret ve gücü içeren" ruh ve "sevgi ile dostluğu sağlayan" arzu: İlahi olan bu şeyler, ruhta işleyen akılcı, matematiksel ve işlevsel ilkelerdir. Aesara'nın doğal hukuk teorisi, ahlakın birey, aile ve sosyal kurumlarla ilgili üç uygulaması hakkındadır. Pisagorcular, saflarına kadınları da dahil etmeleriyle dikkat çeken bir mezhepti. Bu, modern eşitlik fikirleriyle aynı anlama gelmek zorunda değildi; erkeklerin devlete karşı aynı sorumluluğa sahip olduğu gibi, kadınların da evde uyum ve adalet yaratmaktan sorumlu olduğuna inanıyorlardı. Bu bağlamda bakıldığında, Aesara'nın doğal hukuk teorisi, bir bütün olarak toplumda adalet ve uyum için temeldir. Ayrıca bakınız Oresas Notlar Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:MÖ 4. yüzyıl filozofları Kategori:Pisagorcular Kategori:MÖ 4. yüzyıl yazarları Kategori:MÖ 3. yüzyıl yazarları Kategori:Ölüm tarihi bilinmeyenler Kategori:Doğum tarihi bilinmeyenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri