Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Akif Şakir Şakar

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Âkif Şakir Şakar (d. 21 Şubat 1888, İstanbul - ö. 1. Eylül 1961), Çocuk Cerrahisi ve Ortopedi Profesörü ve Türkiye'de ilk ortopedi polikliniğini kuran Türk tıp bilim insanıdır. Hayatı Babası Tıbbiye-i Şahane'nin fizyoloji hocası olan Şakir Selim Paşa'nın dört oğlundan üçüncüsü olan Âkif Şakir Bey; Eczacı Arif, Dr. Raif ve Karantina idaresi memurlarından Selim Şakir Beylerin kardeşidir. Okul yılları Âkif Şakir ilk tahsilini Lem’a-i Maarif Mektebi, orta ve lise öğrenimini Numune-i Terakki Mektebi (İstanbul Erkek Lisesi) tamamlamasının ardından 1904 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahaneye yazılmıştır. 1909'da okulun adı Darülfünun Tıp Fakültesi olarak değişmiş olup 1910 yılında fakülteden yüzbaşı rütbesiyle mezun olan Dr. Âkif Şakir Bey; Gülhane Askeri Tatbikat Okulu Hariciye Servisi'nde stajını tamamlaması ile 1911 yılının sonlarında Van Askeri Hastanesi operatör muavinliğine tayin edilmiştir. Viyana Acil Servis İstasyonu Dr. Âkif Şakir Bey, 1912 sonunda Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dünyanın ilk acil servis istasyonunun kurulmasına yol açan ve kazalardan sonra tıbbi müdahalenin etkinliğini önemli ölçüde artıran Avusturyalı beyin cerrahı Anton Freiherr von Eiselsberg'in kliniğinde ve Dr. Breitner‘in yanında bir yıl kadar asistan olarak çalışmıştır. I. Dünya Savaşı yılları I. Dünya Savaşı'ndan önce, 1914 yılının başlarında İstanbul'a dönen Tabip Yüzbaşı Âkif Şakir Bey; Haydarpaşa Askeri Hastanesine tayinini beklerken kendi arzusuyla Van'a gitmiştir. Van Askeri Hastanesinde kısa bir süre çalışmasının ardından tekrar İstanbul'a çağrılan Dr. Âkif Şakir Bey; Darülfünun Tıp Fakültesi Müzakereci Tabibi olarak atanmıştır. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Kudüs'e IV. Ordu Komutanlığı'na Ordu Karargâh Tabibi olarak atanmıştır. Aynı zamanda, Ordu Hıfzıssıhha Müşaviri Prof. Muhlens ile Suriye ve Filistin'de bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmiştir. Kanal Harekâtı sırasında Gazze civarında Vadi-i Sarar'daki 500 yataklı Silveyş Hey’et-i İmdadiyyesi – Hilal-i Ahmer Harp Hastanesi'ne operatör olarak görev yapmıştır. Şam Hastanesi'nde cerrahlığı sırasında hastane personeli ile birlikte esir düşerek İngilizlerin emrinde Türk esirlere bakmıştır. Askeri Tıbbiye I. Dünya Savaşı sonrasında 1919 yılında Darülfünun Tıp Fakültesinde yeniden Emrazi Hariciye Müzakereci Tabip olarak atanmasından birkaç ay sonra askerlikten tamamen ayrılmıştır. Bununla birlikte, Dr. Akif Şakir Bey, 1920 yılında Darülfünun'da Cerrahi-i Etfal – Çocuk Cerrahisi ve Ortopedi dersleri vermekte olan Fransız Dr. Aime Mounchet yanında Cağaloğlu'nda fakülte polikliniklerinde ortopedik hastalar üzerinde ve bunun yanında, Fransızca verdiği dersleri Türkçeye çevirmeye başlamıştır. Dr. Âkif Şakir Bey; 1923 yılında umumi cerrahi alanında müderris muavini veya günümüz adı ile doçentlik ünvanını almıştır. Kaynakça Kategori:1888 doğumlular Kategori:1961 yılında ölenler Kategori:Darülfünun Tıp Fakültesinde öğrenim görenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri