Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Akımsız nikel-bor kaplama

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Akımsız nikel-bor kaplama (genellikle NiB kaplama olarak adlandırılır), metal veya plastik gibi katı bir kaplanacak yüzeyde bir nikel-bor alaşımı tabakası oluşturabilen bir metal kaplama işlemidir. İşlem, kaplanacak yüzeyi (substratı), nikel tuzu ve bir alkilaminboran veya sodyum borhidrür gibi bor içeren bir indirgeyici içeren bir su çözeltisine daldırmayı içerir. Bir çeşit akımsız nikel kaplamadır. İndirgeyici madde olarak hipofosfit kullanılan akımsız nikel-fosfor kaplamada ise nikel-fosfor kaplama gerçekleşir. Elektrokaplamadan farklı olarak, akımsız kaplama işlemleri genel olarak banyo ve alt tabakadan bir elektrik akımı geçirmeyi gerektirmez; çözeltideki metal katyonlarının metalik hale indirgenmesi otokatalitik reaksiyon yoluyla tamamen kimyasal olarak sağlanır. Bu nedenle, elektrokaplamanın aksine akımsız kaplama eşit dağılımlı bir metal tabakası oluşturur. Ayrıca, iletken olmayan yüzeylere de akımsız kaplama uygulanabilir. Tarihi Akımsız nikel-bor kaplama, 1844 yılında Charles Adolphe Wurtz tarafından tesadüfen keşfedilmiştir. 1969 yılında DuPont şirketinden Harold Edward Bellis, talyum tuzlarının mevcudiyetinde sodyum borhidrür, dimetilamin boran veya sodyum hipofosfit kullanılan genel bir akımsız kaplama prosesleri sınıfı için bir patent başvurusunda bulundu ve böylece kaplanacak olan metalin nikel veya kobalt olabileceği; metal-talyum-bor ve metal-talyum-fosfor kaplamalar üretildi. Bor veya fosfor içeriğinin %0.1 ila %12 arasında ve talyum içeriğinin %0.5 ila %6 arasında değişken olduğu ileri sürüldü. Patentte kaplamaların "yumuşak bir nikel ve talyum matrisi içinde sert trinikel borür (NiB) veya nikel fosfit (NiP)'nin iç içe bir dağılımı" olduğu ifade edildi. Türleri Akımsız nikel-bor kaplamanın eski türlerinde kaplama banyosu talyum tuzlarını içeriyordu ve aslında nikel-talyum-bor kaplamaları oluşuyordu.(Aerospace Material Specification (AMS) sınıflandırmasında "Tip 1") Zamanla, gerçek nikel-bor ("Tip 2") kaplamalar ile sonuçlanan, toksik talyum bileşenlerinden arındırılmış formülasyonlar geliştirilmiştir. Karakteristiği Kaplandığı hâldeyken amorf nikel boron taneleri, sütunların alt tabaka yüzeyine dik olduğu ve yüzey üzerinde bir nodüler topoğrafya oluşturan havuçsu/direksi (columnar) bir yapıda birikir. Kaplama ağırlıkça %2,5-8 bor içerir. Nodüler yapı, iki eşleşen/kayan yüzeyin yüzeyden yüzeye temasını azaltır, böylece sürtünmeyi azaltır ve ısı dağılımını iyileştirir. Ayrıca hem gaz hem de sıvı akışlarında sürtünmeyi azalttığı iddia edilmektedir. Uygulamaları Akımsız nikel-bor kaplamanın gerçek ve potansiyel uygulamaları arasında testere bıçakları, gemi pervaneleri, kuyu altı ham petrol pompalama ekipmanı, burçlar, baskı pulları, kağıt kılavuz plakaları ve yağsız tabancalar bulunur. Kaynakça Kategori:Metal kaplama
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri