Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Alan Sokal

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Alan David Sokal (d. 24 Ocak 1955), New York Üniversitesi matematik bölümünde profesör. Doktorasını 1981 yılında Princeton Üniversitesi'nden aldı. Politik olarak sol görüşlü olan Sokal, Nikaragua'daki solcu Sandinist yönetimi sırasında Nikaragua Ulusal Üniversitesi'nde matematik öğretmenliği yaptı. Fizik alanındaki araştırmaları istatistiksel mekanik, kuantum alanı teorisi, matematiksel fizik ve sayısal fizik alanlarında yoğunlaşmaktadır. Özellikle 1996'daki Sokal Olayı olarak adlandırılan olayla yaygın olarak tanınan bir kişi haline geldi. Postmodern Kültürel Araştırmalar alanının prestijli bir yayını olan Social Text dergisine "Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity" ("Aşılan Sınırlar: Kuantum Kütleçekiminin Dönüşümsel Bir Betimlemesine Doğru") başlıklı postmodern jargonu ve düşünceleri bolca kullanan ve önde gelen postmodern düşünürlere bolca gönderme yapan ama aslında tamamen anlamsız ve bilimsel bakımdan uydurma temeller üzerine kurulu bir makale yolladı. Dergi makalenin sahteliğinden hiç kuşkulanmadan, makaleyi olduğu gibi yayınladı. Makaleyle ilgili çeşitli postmodern yayınlarda övgüler yer aldı. Sokal kısa bir süre sonra Lingua Franca dergisinde makalenin içeriğini ortaya koydu ve böylece "Bilim Savaşları" olarak da adlandırılan bir tartışmayı başlattı. Tartışma, Paul R. Gross ve Norman Levitt'in Anglo-Amerikan toplumsal bilimler alanındaki bilimsel yayınlarda giderek daha çok yer almaya başladığını savladıkları sahtakar görüşleri ele aldıkları kitapları Yüksek Batıl İnanç'la boyutlanarak arttı. 1998 yılında Sokal, Belçikalı kuramsal fizikçi ve ilerici yazar Jean Bricmont'la birlikte Son Moda Saçmalar: Postmodern Entelektüellerin Bilimi Kötüye Kullanmaları başlıklı bir kitapta, "Sokal Vakası" olayını planlarken neyi amaçladığını Jacques Lacan, Julia Kristeva, Jacques Derrida, Jean Baudrillard, Gilles Deleuze, Luce Irigaray, Bruno Latour gibi önde gelen postmodern yazarların düşüncelerinin etkileyiciliğini arttırmak için doğa bilimleri alanından yaptıklarını yüzeysel ve anlamsız alıntıların niteliğini ortaya koyan notlarını bir araya getirerek yayınladılar. Konuyla ilgili yayınlar Son Moda Saçmalar: Postmodern Aydınların Bilimi Kötüye Kullanmaları, İletişim Yay., 2002, İstanbul Dış bağlantılar Alan Sokal tarafından hazırlanan "Social Text" Olayı sayfası (Konuyla ilgili çok sayıda makaleye link içermektedir) Kategori:1955 doğumlular Kategori:Boston doğumlu bilim insanları Kategori:Amerikalı profesörler Kategori:21. yüzyıl Amerikalı fizikçileri Kategori:Amerikalı Yahudiler Kategori:New York Üniversitesi öğretim üyeleri Kategori:Yaşayan insanlar Kategori:20. yüzyıl Amerikalı matematikçileri Kategori:21. yüzyıl Amerikalı matematikçileri Kategori:University College London öğretim üyeleri Kategori:Postmodernizm eleştirmenleri Kategori:Harvard Üniversitesinde öğrenim görenler Kategori:Princeton Üniversitesinde öğrenim görenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri