Alanin (Ala, A) (HOCCH(NH)CH) aynı zamanda 2-aminopropanoik asit olarak adlandırılır. En sık kullanılan aminoasittir. Proteinlerin yaklaşık olarak %7.8'i alanin yapıtaşlarından oluşmaktadır. D-alanin, bazı bakterilerin hücre duvarlarında ve peptid antibiyotiklerin yapılarında da bulunmaktadır. Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri - Alanin’dir. Bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Alanin - ya da olarak hiçbir ön ek almayarak sadece Alanin diye bahsedilmişse, burada bahsi geçen - Alanin’dir. Tarihi küçükresim|sol|-Alanin ilk defa ipeğin liflerinden saflaştırılmıştır. Bu amino asit ilk olarak 1850 yılında Adolph Strecker tarafından sentezlenmiş ve adlandırılmıştır. -Alanin ilk defa T. Weyl tarafından 1888 yılında proteinlerin bir parçası oluğu ipeğin elyaflarının incelenmesiyle ortaya koymuştur. Protein zincirinde kullanılan amino asitlerin % 29,7’ si L-Alanin’den oluşmaktadır. Yapısı Alanin, moleküler yapısı en basit olan alifatik amino asitlerden biridir. Alaninin yapısında bulunan alfa-karbon atomu yan zincir olarak bir metil(-CH) grubuna bağlanmıştır. Sentezi Alanin, tememetabolizmasında (glikoliz, glukoneogenez, Krebs döngüsü) önemli bir yere sahiptir Sentez Kodonları GCU(Guanin-Sitozin-Urasil) GCC(Guanin-Sitozin-Sitozin) GCA(Guanin-Sitozin-Adenin) GCG(Guanin-Sitozin-Guanin) Fonksiyonları Alanindeki metil grubu kimyasal olarak oldukça inaktif olması nedeniyle protein fonksiyonunda ancak dolaylı olarak katkıda bulunabilir. Buna rağmen, özellikle karbon gibi atomlarla hidrofobik bağlar yapabilmesi sebebiyle, alanin substrat tanınmasında ve enzim-substrat ilişkisinin özgül olmasında rol oynayabilmektedir. ALT (Alanin Aminotransferaz) için substrattır. Kaynakları Hemen hemen tüm proteinler alanin içermektedirler. Dolayısıyla protein içeren et, süt, yumurta gibi genel besinler aynı zamanda zengin birer alanin kaynağıdır. Kaynakça Kategori:Apolar aminoasitler