Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Aleksandr Tamanyan

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Aleksandr Tamanyan (4 Mayıs 1878, Yekaterinodar, Rus İmparatorluğu - 20 Şubat 1936, Erivan, Ermenistan SSC; Ermenice: Ալեքսանդր Թամանյան), Ermeni neoklasik mimar ve kentbilimci. Biyografi Tamanyan, 1878'de Yekaterinodar (Krasnodar'ın eski ismi) şehrinde doğdu, babası bir bankacı idi. 1904'te Tamanyan, Sankt-Peterburg'daki Sanat Akademisi'nden mezun oldu. 19. yüzyıl boyunca Avrupa'da ve 20. yüzyılın ortasına kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olan neoklasik üslupta eserler vermiştir. İlk eserlerini birkaç sene sonra vermeye başladı, St. Petersburg'daki Tsarskoye Selo'nun Koşubey Konağı'nı tasarladı. Bu konak 1911 ve 1913 yılları arasında prens Şerbatov'a ve 1913'ten 1923'e kadar Moskova'daki demiryolu çalışanlarına aitti. 1914'te Sanat akademisyeni unvanını kazandı ve 1917'de, 13 yıl önce mezun olduğu Sanat Akademisi'ne yardımcı müdür olarak atandı. 1923'te yeni kurulan Ermenistan SSC'nde yapılan büyük gelişim projelerini düzenlemek için Erivan'a gitti. Oradayken evlendi, daha sonra mimar olan "Jeorji" adlı bir çocuğu oldu. Tamanyan 20 Şubat 1936'da vefat etti. Erivan ve Ermenistan SSC 1925'ten itibaren Tamanyan, Leninakan (günümüzde Gümrü), Nor Bayazet (günümüzde Gavar) ve 1927'de Eçmiadzin gibi birçok Ermeni şehrin planlarını tasarladı ancak en çok ülkenin başkenti Erivan'da yaptığı işleri ile bilinir. İlk planları 1924'te kabul edildi ve küçük başkent, ağaçlı caddeler ve günümüzde bile şehrin kalbi olan Cumhuriyet Meydanı gibi geniş meydanlarla dolu büyük, çağdaş bir şehre dönüştü. 1926'da açılan Opera Evi başta olmak üzere Erivan'daki qekçok anıtı da tasarlamıştır. [[Dosya:500 Armenian dram - 1999 (obverse).png|sağ|küçükresim|500 dram'ın üstünde Aleksandr Tamanyan.]] Neoklasik stili ve Sovyet etkilerine karşın Tamanyan, kendisini ülkenin mimarisi ve malzemeleri ile uyabiliyordu. Yapılarının çoğunda, tarihi Ermeni mimarisinden unsurlar ve pembe tüf gibi ülkede bulunan taş türleri kullanılıyordu. Bu yanardağ taşının kullanımı günümüzde bile Erivan'ın "pembe şehir" takma isminin kaynağıdır. Ayrıca Ermenistan'ın mimarî mirasını korumak için çalıştı ve Ermenistandaki tarihî abidelerin korunması komitesini kurdu. Günümüzde ise, heykeli Erivan'ın merkezinde bulunmaktadır. Ayrıca bakınız Erivan Kaynakça Kategori:Ermeni mimarlar Kategori:1878 doğumlular Kategori:Krasnodar doğumlular Kategori:1936 yılında ölenler Kategori:Erivan'da ölenler Kategori:Sovyet mimarlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri