[[Dosya:Absinthe_ABV.jpg|küçükresim|upright=1.48| Bir şişe pelin üzerinde gösterilen hacimce alkol]] Alkol derecesi (ABV, abv veya alc/vol olarak kısaltılır), belirli bir alkollü içecek hacminde (hacim yüzdesi olarak ifade edilir) ne kadar alkol (etanol) bulunduğunun standart ölçüsüdür. ve çözeltide bulunan saf etanol'ün mililitre (mL) cinsinden değeri olarak tanımlanır. Saf etanolün mililitre değeri, etanolün kütlesinin yoğunluğuna bölümüdür. Yani . ABV standardı dünya çapında kullanılmaktadır. Uluslararası Yasal Metroloji Örgütü, farklı konsantrasyonlarda ve sıcaklıklarda su-etanol karışımlarının yoğunluk tablolarına bildirmektedir. Bazı ülkelerde, örneğin Fransa'da, alkol derecesi genellikle Gay-Lussac derecesi olarak adlandırılır (Fransız kimyager Joseph Louis Gay-Lussac adına). Gay-Lussac derecesi sıcaklık için Uluslararası Standart Atmosfer değeri olan kullandığından küçük bir fark oluşur. küçükresim|Artan ABV ile hacimdeki değişim. Eşik seviyeleri Yasal eşikler Bazı içeceklerin belirli bir alkol markası veya etiketi olarak sertifikalandırılabilmesi için belirli alkollü içerik gereksinimleri vardır. 3 derecenin altındaki ürünlerin yasal olarak alkolsüz olarak satılabildiği Finlandiya'da olduğu gibi, bazı alkollü içecekler yasal olarak alkolsüz olarak kabul edilebilirler. Düşük alkollü biralar (0,5 <), alkolün yasaklanmasına rağmen İran gibi bazı ülkelerde izin verilir (veya Müslüman sözlüğünde "helal" olarak kabul edilir). Bununla birlikte, alkolsüz biraların seviyesi ticari olarak satılan en düşük 0,05'tir. Tipik seviyeler Çeşitli içeceklerde bulunan alkol miktarlarıyla ilgili ayrıntılarla ilgili makalelerde bulunabilir. Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Alkol