Amasra salatası, çoğunlukla Bartın (il) yöresinde yapılmakla beraber Zonguldak (il) içinde de popüler olan bir salata türüdür. Oldukça çeşitli içerikleri olabilir. Üzerinde süsleme olarak çiçek şekline getirilmiş çeşitli sebzeler bulunur. İçerisinde salatalık, domates, havuç, marul, kırmızı lahana, maydanoz, dereotu, yeşil biber, turşu pancar ve lahana, tere, turp, taze soğan, kuru soğan, roka ve taze nane hepsini kullanmak zorunlu olmamakla birlikte bulunur. Üzerinde elma sirkesi, limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz kullanılır. Kırmızı lahana ince ince doğranılarak kullanılır ve tuz serpilerek acısı alınır. Genellikle turplar şekillendirilir ve havuçlarla birlikte çiçek şekli verilir.