Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ambivalenz

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ambivalenz, yani duygu; birbiriyle bağdaşmayan duygu, düşünce, istek ve amaçların kişide aynı zamanda toplanmasıdır. Ambivalenz deyimini ilk E. Bleuler (1875-1939) ortaya atmıştır. Bleuler, üç ayrı ambivalensin olduğunu benimsenmiştir. Birincisi; istem alanındaki ambivalensdir. Yani kişi aynı zamanda hem su içmek isteyip, hem istemeyebilir. İkincisi; düşünsel alandaki ambivalensdir. Yani kişi bir görüşü hem savunup, hem karşısında durabilir. Üçüncüsü; duygu alanındaki ambivalensdir. Yani kişi bir kimseyi hem sevip, hem ondan nefret edebilir. Bleuler, ambivalensi şizofreninin birincil belirtisi sayar. Yalnız normal ruh bilim alanında da ambivalensin varlığı benimsemezlik etmez. Ambivalenz kavramını Bleuler'den alan Sigmund Freud, bunu daha çok duygusal alanda kullanmıştır. Buna göre ambivalenz, gelişimin pregenital (ilk altı yıllık cinsel gelişim süreci) evresinde ön plandadır. Söz konusu dönemde cinsel ve saldırgan içtepiler varlığını sürdürür. Amvibalenz, kimi belli duygularda, örneğin yas ve kıskançlıkta ya da belli durumlarda, örneğin depresyonda ya da saplantı nevrozunda çok belirgindir. Bütün psikanalistler (ruh çözümcüler) duygusal çelişkinin nevrozlarda alabildiğine önemli bir rol oynadığında hem görüşlüdür. Ayrıca bakınız Nevroz Depresyon Saplantı nevrozu Psikanaliz Çiftdüşün Buridan'ın eşeği Kaynakça Sigmund Freud | Yaşamım ve Psikanaliz Kategori:Psikoloji Kategori:Psikanaliz Kategori:Psikoloji terimleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri