Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Araştırma tekniği

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Bilimsel araştırma ve yazmanın bir usulü vardır. Tez, rapor, kitap gibi formlar halinde yapılan çalışmalarda standart haline gelmiş teknik bulunmaktadır. Sayfa düzeni, satır ve paragraf düzeni, numaralandırma sistemi, bölümlendirme, başlıklar, imlâ, dilbilgisi halinde bunlar sıralanmaktadır. Sayfa düzeni Sayfa düzeni sayfanın alt, üst ve yan boşluklarını ayarlamaktır. Word ilk açıldığında bunları varsayılan ayarlarla sunar, özelleştirmeyle istenilen biçimlendirme sağlanabilir. Başlıklar Başlık konuyla doğrudan ilgili olur. Fontlar yazıyla uyumlu yapılır. Çok fazla altbaşlık verilirse, eğer altbaşlıkların metinleri azsa araştırma başlık enflasyonuna uğrar. Bölümlendirme ve içindekiler Bölümlendirme üç ana bölümden ibarettir: Ön bölüm, metin bölümü, son bölüm. Ön Bölüm: Başlık, künye, ithaf, teşekkür, takdim, önsöz, tablolar listesi, kısaltmalar listesi, içiendekiler. Metin Bölümü: Giriş, Kısımlar ve Bölümler, Sonuç. Son Bölüm: Ekler, Lügatçe, Kaynakça, Dizin. Önsöz araştırmanın tanıtımı, amacın belirtilmesidir. Uzun olmaz. Grafikler 1.1, 1.2 sistemiyle numaralandırılır. Grafikler -her tür tablo, çizelge, şekil- listesi yapılır. Metinde kullanılan kısaltmalar bir listeyle gösterilir. Giriş'te konu kısaca anlatılır, yöntem belirtilir. Kuramsal çerçeve bilgisi verilir. İçindekiler: Ön bölüm sayfaları romen rakamlarıyla sayfalandırılır. Girişten itibaren arap rakamları kullanılır. İçindekileri numaralandırma sistemi şöyledir: Numaralandırma sistemi I. A. 1. a. (1) (a) (i) (ii) sırasına göre. Bu yaygın sistemdir. İkinci sistemde 1, 1.1, 1.2, 1.2.1, 1.3, 2, 2.1, 2.1.1 kullanılır. Kaynakça Alıntı yapılan yahut özet halinde başvurulan kaynaklar verilir. Yazarlar soyadına göre dizilir. MLA sistemi yaygındır. Yazar, eserin tarihi, adı, yer, zaman. Kitap ve makaleler ayrı ayrı veya hepsi bir arada verilebilir. Kaynakça yazılış sistemi tutarsızlığını önlemenin en iyi yolu MLA'dır. APA sistemi de yaygındır. Alıntı biçimi Alıntı biçimine İngilizcede citation denir. Doğrudan yapılan alıntılar tırnak içinde veya küçük puntoyla aktarılır. Dört satırdan fazla aktarmada blok yapılır. Ayrıca bakınız Bibliyografya Bilimsel yazı Kaynakça Hüseyin Bal, Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Süleyman Demirel Üniversitesi Y.Isparta 2001. Niyazi Karasar, Bilimsel araştırma yöntemi, Ankara 1994. Kategori:Bilimsel yöntem
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri