Armanyak ya da Armagnac, Fransa'nın güneybatısında yer alan Gaskonya'daki Armagnac bölgesinde üretilen bir brendi türüdür. Adını üretildiği bölgeden almıştır. Bazı özel üzümlerden yapılan şarapların damıtılmasıyla elde edilir. Tarih Armanyak, Fransa'da distile edilen en eski brendi türüdür. 15. ve 17. yüzyıllar arasında armanyak, Fransa'nın Saint-Sever, Mont-de-Marsan, ve Aire-sur-l'Adour bölgelerindeki marketlerde yerini aldı. Kısa bir süre sonra ise Hollandalı tüccarlar sayesinde armanyak ticareti daha geniş bir alana yayıldı. Coğrafya Armagnac bölgesi, Adour ve Garonne Nehri arasında yer alır. Resmi armanyak üretim alanı Gers, Landes ve Lot-et-Garonne illerinde yer alan üç yörede gerçekleşmektedir: Bas-Armagnac Armagnac-Ténarèze Haut-Armagnac Üretim Armanyak sadece bir kez damıtılır ve bu işlem sonucu %52 oranda alkol oluşur. Ardından meşe fıçılarda yaşlandırma süreci başlar. Bu süreç sonucunda tat yumuşayıp daha kompleks bir hale gelir. Uzun yıllar fıçıda bekletilen içkideki alkol ve su miktarının bir kısmı buharlaşıp yok olur. Buna meleklerin payı denir. Armanyak tıpkı konyakta olduğu yıllandırma sürecine bağlı olarak çeşitli sınıflara ayrılır. Farklı yaşlarda harmanlanarak yapılan armanyaklarda şişedeki yaş, harmanda kullanılan en genç bileşeni belirtir. Yaşa göre yapılan sınıflandırmalar şunlardır: VS (Üç yıldız): En az 2 yaşında. VSOP: En az 5 yaşında. XO: En az 6 yaşında. Hors d'âge: En az 10 yaşında. Üzümler Armanyak üretiminde kullanılan 10 çeşit üzüm vardır: Dış bağlantılar Armanyakla yapılan bazı kokteyller listesi (İngilizce) Konyak ve Armanyak - Fransa resmi websitesi (İngilizce) Kaynakça Kategori:Brendi Kategori:Armagnac Kategori:Üzüm