Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arşavir Şıracıyan

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Arşavir Şıragyan Arşavir Şıragyan (diğer adıyla Aravir, 1900-12 Nisan 1973) Ermeni yazar, tetikçi ve istihbaratçı. İlk yılları 1900 yılında İstanbul'da doğdu, çocukken babasını kaybetti. Babasının ölümünden sonra kardeşleri ve annesiyle birlikte Pera’ya taşındı ve orada yaşamaya başladı. Ermeni Devrimci Federasyonuna (EDF) başta kurye olarak daha sonra ise tetikçi olarak hizmet etti. 15 yaşında Ermeni Devrimci Federasyonuna ya da bilinen adıyla Taşnak Partisine katıldı. Bir genç olarak Ermeni Soykırımı sırasında parti için mesajlar iletmek ve silah taşımakla görevlendirildi. Şıragyan aynı zamanda Anadolu'da İtilaf Devletleri için çalışmış ve Türkler adına kara propaganda yürütmüştür. Şıragyan, Ermeni Kırımından dolayı suçlu gördüğü Türk yetkilileri cezalandırmayı amaçlayan EDF‘nin suikast operasyonunda yer almak üzere işe alındı. Yaptığı Suikastlar (Nemesis Operasyonu) Sadrazam Said Halim Paşa Suikastı Osmanlı Sadrazamı Sadrazam Said Halim Paşa'yı 5 Aralık 1921‘de katletmiştir. Sadrazam, İtalya'nın Roma kentinde at arabasıyla yolculuk ederken karşısına çıkarak atları durdurdu. Paşanın bulunduğu arabanın yanına geçerek Said Halim Paşa'yı sağ şakağından vurarak katletti. Bahaeddin Şakir ve Cemal Azmi Suikastı Arem Yerkanyan ile planladığı suikast ise şu şekilde gerçekleşti; Almanya'nın Berlin kentinde 17 Nisan 1922 yılında İttihatçılar Cemal Azmi'nin evinde toplanmışlardı. Bahaeddin Şakir ve Cemal Azmi evin önünde birbirleri ile konuşurlarken Arşavir Şıragyan silahını çekerek eve yöneldi. Talat Paşa'nın eşi Hayriye, Arşavir'i fark etti ardından üzerine atladı ve vuruldu. Arşavir Şıragyan, olayı fark eden Cemal Azmi'ye silahını doğrultarak kurşun yağdırdı ve öldürdü. Bahaeddin Şakir silahını çekemeden Arşavir'in kurşun yağmuru ile karşılaşır ve yere yığılır. Arem Yerkanyan tarafından Bahaeddin Şakir'de öldürülür. Ailelerinin önünde katledilen ikisi dışında bu suikast sırasında Arşavir ve Arem Yerkanyan tarafından Resuhi Bey ve 6 sivil daha katledildi. Suikastlarından Sonra Nemesis Operasyonu'unda verilen görevlerden birkaçını tamamladıktan sonra Gaiane adlı bir kadınla evlenerek 1923'te New York'a taşındı. Sonia adında da bir kızı oldu. Hayatının devamına New York‘taki Ermeni Cemaatinde aktif olarak çalışmalar yürüttü ve Türkler hakkında kara propagandaya burada da devam etti. Kızının isteği üzerine Anadolu'da yaptığı suikastları ve yürüttüğü kara propagandaları kitaplaştırdı. Şıragyan 1973 ‘te New Jersey‘de öldü ve öldüğünde 73 yaşındaydı. Kaynakça Kategori:1900 doğumlular Kategori:1973 yılında ölenler Kategori:Osmanlı Ermenileri Kategori:Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Osmanlı göçmenler Kategori:İstanbul doğumlu Ermeni yazarlar Kategori:Ermeni suikastçılar Kategori:Nemesis Operasyonu'na katılanlar Kategori:Ermenice eser veren yazarlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri