Asparajin (Asn, N) proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde karboksamit grubu içerir. Polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. L-Asparajin, merkezi sinir sisteminin dengesinin korunması için gereklidir. Aşırı sinir ve asabiyet oluşumunu engeller, teskin edici özelliği vardır. Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri Asparajin’dir. Bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Asparajin - ya da olarak hiçbir ön ek almayarak sadece Asparajin diye bahsedilmişse, burada bahsi geçen - Asparajin’dir. Bulunduğu besinler küçükresim|sol|Kuşkonmaz bitkisinde bol miktarda -Asparajin ihtiva etmektedir ve adını bu bitkiden almıştır. -Asparajin baklagillerin fidanlarında ve kuşkonmaz bitkisinde rastlanmaktadır. Kuşkonmaz bitkisinin çorbalarda kullanılan türünün latince ismi olan Asparagus officinalis bakıldığında Asparajin’in adını bu bitkiden aldığı kolayca anlaşılır. Bunun dışında patates, sığır eti, yumurta, mandıra gibi besinlerde de bulunmaktadır. Özellikleri 19. yüzyılın sonlarında yapılan araştırmalr sonucunda iki izomeriden bir olan -Asparajin tatlı bir tadı olduğu ve buna karşılık -Asparajin’in ise acı bir tadı olduğu ortaya konulmuştur. Kaynakça Kategori:Yüksüz aminoasitler Kategori:Karboksamidler