Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Atelektazi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Atelektazi, akciğerin bir kısmının ya da akciğerlerden birinin tamamen büzüşmesi sonucu yeterince genişleyememesi ve böylece işlevini yitirmesidir. Atelektazi durumunda daha az hava içeren akciğer parankimi oluşur. Bu gelişme, oksijenlenmeyi azaltır ve enfeksiyona ortam oluşturur. Yerlerine göre görülme sıklığı Hastaların akciğer grafi ve toraks tomografilerinde saptanan atelektazi bölgeleri Türleri Akciğer dokusundaki küçülmelerin patofizyolojisinde rezorpsiyon (havanın emilmesi), akciğer dokusunun sıkıştırılması (kompresyon) ve akciğerin büzüşmesi (konrtaksiyon atelektazisi irreverzibl yani geri dönüşümsüz olan tek atelektazi tipidir) önemli faktörlerdir. Olguların bir bölümünde bu faktörlerin ikisi ya da üçü birlikte etkili olabilir. Buna göre yapılan değerlendirmelerle aşağıdaki atelektazi türleri belirlenir: Konjenital atelektazi Bronş/Bronşiyol anomalileri Obstrüktif atelektazi Aşırı sekresyonun bronşiolleri tıkaması (bronşial astma, kronik bronşit, bronşiektazi) Post-operatif darlık Yabancı cisim kaçması Bronş tümörleri Pasif atelektazi Plevra boşluğu patolojileri (effüzyon, plevra kitleleri, hemotoraks, pnömotoraks) Adezif atelektazi Solunum güçlüğü sendromları Pulmoner embolizm ve infarkt Yapay solunum Basınçlı oksijen uygulaması Akselerasyon atelektazisi Jet uçaklarında ses duvarı aşılması Akut atelektazi Akciğer operasyonları Göğüs travmaları Kronik atelektazi Orta lob sendromu: Orta lob bronşu üzerine tümör basısı Kitlemsi atelektazi: Asbestozis, kronik plevra yangısı (plörit) Nedenleri Akciğer dokusundaki küçülmelerin patofizyolojisinde resorbsiyon (havanın emilmesi), akciğer dokusunun sıkıştırılması (kompresyon) ve akciğerin büzüşmesi (kontraksiyon) önemli faktörlerdir. Bronşlardaki hava yollarının tıkanması, nefes yoluna yabancı bir cisim kaçması, büyümüş bir lenf düğümüyle oluşan dış basınç, bir ur (tümör) ya da anevrizma gibi nedenlerle atelektazi meydana gelir. Bölgeye yapılacak cerrahi bir girişim sonucu akciğerin bir ksımının genişleyememesi ya da bakteriyel bir enfeksiyonla da oluşabilen atelektezi, nedenine bağlı olarak yavaş ya da ani gelişim gösterebilir. Yeni doğan bebeklerde, rahim içi gelişim sürecinde solunum kanallarının çeşitli sıvılarla tıkanmasıyla ya da akciğer dokularının gelişememesiyle atelektazi oluşabilir. atelektazi oluşum evresinde sigara etkeni çok önemlidir. ---- Belirtiler ve Komplikasyonlar Belirtiler Şiddetli sürekli öksürük Çabuk ve sık soluk alıp-verme Ağrı Ani nefes darlığı Tansiyon düşmesi Nabız artışı Ateş Komplikasyonlar Sekonder infeksiyon Bronşiektazi (bazı olgularda) Şok Tanı konulması Hekim muayenesinin ardından göğüs kısmı röntgen filmi, tomografi, ve/veya bronkoskopi uygulanarak tanı konur. Tedavi Tedavi tıkanıklığı gidermeye yöneliktir. Kaynakça Kategori:Akciğer hastalıkları Kategori:Göğüs hastalıkları Kategori:Solunum sistemi hastalıkları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri