Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Avçala Kalesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Avçala Kalesi (Gürcüce: ავჭალას ციხე), Parnaki Kalesi veya Pernek Kız Kalesi olarak da bilir, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Avçala olan Dağdibi köyünde orta çağdan kalma bir kaledir. Halk arasında Kız Kalesi olarak adlandırılmaktadır. Tarihçe Avçala Kalesi'nin bulunduğu Avçala köyü, orta çağda Gürcistan'ı oluşturan bölgelerden biri olan Tao'da yer alır. Osmanlılar bu bölgeyi ve kaleyi, 16. yüzyılın ortalarında Gürcülerden ele geçirmiştir. Kale içindeki kilisenin varlığı da Avçala Kalesi'nin Osmanlı döneminden önce inşa edildiğini göstermektedir. Avçala Kalesi 2018 yılında koruma alına alınmıştır. Lihsor Deresi'nin Oltu Çayı'na katıldığı noktada, Oltu Çayı'nın sağ kıyısındaki Avçala Kalesi ile hemen yakınında, Oltu Çayı'nın sol kıyısındaki Parnaki Kalesi'nin orta çağda önemli ulaşım yolunda yer alan vadiyi savunma amaçlı inşa edildiği tahmin edilmektedir. Mimari Çala Kalesi, Dağdibiköyünün 1,5 kilometre kuzeyinde, Oltu Çayı'nın sağ kıyısında, dik bir kayanın üzerine inşa edilmişti. Kalenin inşasında kaba yonu taşlar ve kireç harcı kullanılmıştır. Kalenin duvarı kayanın kıyısı boyunca uzanır. Üst bölümde kalenin kulesi yer alır. Kale birkaç teras üzerine yayılmıştır. Alt bölümde bina, hamam ve tek nefli bir kilisenin kalıntıları bulunmaktadır. Çala Kalesi'nin günümüze kalan duvarlarının yüksekliği 8 metreyi bulur. Gürcü tarihçi ve arkeolog Ekvtime Takaişvili 1907 yılında Oltu bölgesine gerçekleştirdiği araştırma gezisinde oldukça sağlan olan kalede evlerin, kiliselerin ve hamamların bulunduğunu yazmıştır. Köylülerin verdiği bilgiye göre kaleden Oltu Çayı'na uzanan bir tünel bulunuyordu. Kaynakça Kategori:Erzurum'daki kaleler Kategori:Tao-Klarceti
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri