Aydın mutfağı Aydın ili ve ilçelerinin sofra ve yemek kültürlerini tanımlamak için kullanılır. Zeytinyağlı ve ot yemekleri ağırlıklıdır. İzmir mutfağı ve Yunan mutfağına benzerlik gösteren yemekleri mevcuttur. Aydın mutfağının ana unsuru zeytinyağıdır. Aydın'ın Türkiye'nin yağlık zeytin üretiminin yaklaşık %20'sinin karşılamasından da anlaşılacağı üzere zeytinyağı hem şehrin ekonomisinde hem de yemek kültüründe önemli yer tutmaktadır. Bölgede yetişen memecik zeytini, memecik zeytinyağı Yamalak sarısı zeytini tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Sebze yemekleri Sarmaşık, ebegümeci, şevketi bostan, ısırgan, turp otu, hardal otu, kenker, sirken, kedirgen, arapsaçı, iğnelik gibi otlar zeytinyağı ile hazırlanarak servis edilir. Yaz aylarında bamya, börülce, patlıcan, biberli yemekler; kış aylarında da kereviz, pırasa, enginar gibi sebzeler yemeklerde oldukça kulllanılır. Et yemekleri Et yemekleri; kebaplar, köfteler, tencere yemekleri ve ekmek dolması, keşkek, paşa böreği, topalak, yuvarlama gibi hazırlanırken et kullanılan yemekler sınıfındaki yemeklerdir. Hazırlanırken genelde kuzu ya da sığır eti kullanılmaktadır. Kebaplara çöp şiş ve Dalama tandırı, köftelerde de Çine köftesi örnek verilebilir. Ayrıca İncirliova deve sucuğu da tescilli ve coğrafi işaretlidir. Çorbalar Hamur çorbası, börülceli tarhana çorbası, kulak çorbası gibi yöresel çorbalar bulunmaktadır. Hamurişleri Pideler oldukça yaygındır. Kıymalı, yumurtalı peynirli, yuvarlak kıymalı ve tahinli olmak üzere dört farklı şekilde yapılır. Yine ot ve/veya peynir kullanılarak yapılan börekler ve mücverler bulunmaktadır. Nohut kullanılarak yapılan tatlı maya ile ekmek ve simit çeşitleri yapılır. Salatalar ve mezeler Bölgede yetişen otlarla çiğ ya da haşlanarak hazırlanan salatalar zeytinyağlı olarak servis edilir. Sarımsağın zeytinyağı ile ağartılmasıyla yapılan börülce teretoru, pancar teretoru, patlıcan-biber teretoru oldukça yaygındır. Kaynakça