Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ayrımcılık karşıtı yasa

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:LGBTQ and Anti-Discrimination March in Philadelphia, PA.jpg|küçükresim|Ayrımcılık karşıtı bir yürüyüş, Philadelphia, Amerika Birleşik Devletleri]] Ayrımcılık karşıtı yasa veya ayrımcılıkla mücadele yasası (İngilizce: Anti-discrimination law) çeşitli iş grupları, cinsiyet, cinsel kimlik, ırk, engellilik, inanç veya bireysel siyasi görüşlere dayalı gruplar için korumaları içeren yasalardır. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, ayrımcılık türlerine ve bu yasalarla korunan gruplara göre çeşitlilik gösterebilmektedirler. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, özellikle belirtilen özelliklerinden dolayı bireylere farklı muamele edilmemesi gerektiği konusunda eşitlik ilkelerine dayanmaktadır. Uluslararası İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne göre ayrımcılık olmadan eşitlik ve özgürlük ilkeleri insan haklarının temelini oluşturmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi uluslararası anlamda bu hakları koruma taahhüdünde bulunur. Ayrımcılıkla Mücadele Yasası ile bağlantılı özel anlaşmalar arasında Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi ve Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme bulunmaktadır. İstisnalar Ordu küçükresim|Sabiha Gökçen ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Ayrımcılıkla mücadele kanunu olan birçok ülkede kadınlar, orduya hizmet etmek veya denizaltılarda olmak gibi, belirli pozisyonlarda bulunmaktan muaftırlar. Verilen nedenler ülkelere değişiklik gösterebilmektedir. Dinî kurumlar [[Dosya:Mount Athos map red.png|küçükresim|Yunanistan'ın Aynoroz bölgesine kadınların girişi yasaklanmıştır.]] Bazı dinî kuruluşlar cinsiyet eşitliği ilkesine sahip kanunlardan muaftır. Örneğin, İngiltere'de, İngiltere Kilisesi, diğer dini kurumlarla ortak olarak, istihdamda cinsiyet ayrımcılığı genel olarak yasa dışı olmasına rağmen kadınların üst düzey mevkilere (piskoposluk gibi) sahip olmasına izin vermemiştir; bu kısıtlama kilise tarafından 2012'de onaylanmıştır. Yunanistan ise Aynoroz bölgesine dinî sebeplerden ötürü kadınların girişi yasaklamıştır. Ayrıca bakınız İş hukuku Ülkelere göre LGBT hakları Kadınlar ve askerlik Kadın hakları Türkiye'de LGBT hakları Kaynakça Kategori:Ayrımcılık Kategori:Hukuk
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri