küçükresim|sağ|Badem Bu liste, birincil bileşen olarak badem kullanan ve içinde badem bulunduran yiyeceklerin ve yemeklerin bir listesidir. Badem, Orta Doğu ve Güney Asya'ya özgü bir ağaç türüdür. “Badem" aynı zamanda bu ağacın yenilebilir ve yaygın olarak yetiştirilen tohumunun adıdır. Prunus cinsi içinde, tohumu çevreleyen oluklu kabuk ile diğer alt cinslerden ayrılan Amygdalus alt cinsindeki şeftali ile sınıflandırılır. Bademin meyvesi, bir dış kabuk ve içinde tohum (gerçek bir ceviz olmayan) bulunan sert bir kabuktan oluşan bir sert çekirdekli meyvedir. Pişirilmeyenler Buzlu badem Badem sütü Ballı süzme yoğurt - Tatlı Bademli çikolatalı hurma - Tatlı Hurma arası kayısı, badem ve ceviz - Tatlı Bademli kayısı bar - Tatlı Pişirilenler Özbek pilavı Acem pilavı Şehzade pilavı Bademli kek - Tatlı Kuruyemişli pilav Bademli kavrulmuş un kurabiyesi - Tatlı Bademli pilav Bademli kavala kurabiyesi - Tatlı Milföylü perde pilavı Aşure - Tatlı Aşure Etli Buhara pilavı Duvak pilavı Unsuz bademli kurabiye - Tatlı Bademli tavuk çorbası Tavuklu saray pilavı Tavuk sote Sütlü badem çorbası Bademli balık Bademli domates sosu Bademli kestane pilavı Kabaklı ve bademli tagliatelle Bademli krokan- Tatlı Bademli kurabiye - Tatlı Badem sütlü krokanlı muhallebi - Tatlı Edirne usulü badem ezmesi - Tatlı Üzümlü ve bademli çörekler - Tatlı Körili Badem Bademli kurabiyeler Acıbadem kurabiyesi - Türk bademli Kurabiyesi Badem bisküvisi – aynı zamanda bademli kurabiye olarak da anılır Amaretti di Saronno - İtalyan bisküvisi Banket - hamur işi türü Biscotti - İki kez pişmiş bademli bisküvi Bruttiboni – İtalyan kökenli kurabiye Ghoriba - Eski Osmanlı İmparatorluğu mutfaklarında bulunan kurabiye benzeri kurabiyeler Macaron - Tatlı beze bazlı şekerleme Macaroon – Çerez türü Mandelkubb - Geleneksel Danimarka ve İsveç kurabiyesi Pignolo – Çam fıstığı kaplı klasik İtalyan kurabiyesi Qurabiya - Eski Osmanlı İmparatorluğu'nun mutfaklarında bulunan kurabiye benzeri kurabiyeler Ricciarelli - İtalyan bademli bisküvi Speculoos - Bisküvi türü Tortas de aceite - Bisküvi türü Tuile - Fransız gofreti Vanillekipferl – Hilal şeklinde kurabiyeler Badem yemekleri ve yemekleri Ajoblanco - Endülüs'ten soğuk çorba türü Badem ezmesi - Bademlerden yapılan yemiş ezmesi Alpen (yemek) - Weetabix tarafından yapılan kahvaltılık gevrek Amandine (mutfak terimi) - garnitür Amlu - Badem, yağ ve balın Fas yayılımı Bakewell tart - İngiliz hamur işi Ayı pençesi – Badem ezmesi dolgulu börek Bethmännchen - Alman hamur işi Bienenstich - Alman katmanlı maya keki Bisküvi Tortoni - İtalyan dondurulmuş süt tatlısı Blancmange - Süt veya krema ve şeker tatlısı, koyulaştırılmış ve aromalı Calissons - Aix-en-Provence'tan geleneksel şeker Noel pastası - Noel sırasında servis edilen pişmiş tatlı yiyecekler Churchkhela - Cevizli sucuğun Gürcistan’da badem ile yapılanı Ciarduna - İtalyan hamur işi türü Colomba di Pasqua - İtalyan geleneksel Paskalya pastası Comfit – Şekerleme Kukunet Crème de Noyaux - Badem aromalı krema likörü Dacquoise – Katmanlı tatlı kek Dariole - Fransız pasta ve tatlı kalıbı Esterházy torte - Katmanlı tart türü Financier (kek) – Küçük Fransız bademli kek Frangipane - Badem muhallebi Friand – Küçük bademli kek Gâteau Basque - Fransız hamur işi Gugelhupf - Alman maya keki Jésuite - Fransız hamur işi Just Right - Kellogg's tarafından yapılan kahvaltılık gevrek Kransekake - Geleneksel Danimarka ve Norveç şekerlemesi Leipziger Lerche - Leipzig Pastası Mandelbrodt - Doğu Avrupa Yahudileriyle ilişkilendirilen tatlı Marjolaine – Katmanlı tatlı kek Badem ezmesi (Marzipan) - Şeker, bal ve badem unundan yapılan şekerleme Königsberg badem ezmesi - Kaliningrad'dan gelen badem ezmesi türü Lübeck Badem Ezmesi – yöresel marzipan spesiyalitesi Marzipan pig - Domuz şeklinde badem ezmesi şekeri Mohr im Hemd - Avusturya tatlısı Muskazine - Alman hamur işi Noghl - Şeker kaplı bademler Norman Tartı Peladillas - Valencia, Casinos'ta ünlü bir İspanyol çölü. Prenses pastası – Geleneksel İsveç katlı pastası Semmelwrap Şer Berinj Simnel kek - Paskalya ile ilişkilendirilen katmanlı meyveli kek Tebrizi Lovuez Tarta de Santiago - Galiçya'dan geleneksel tatlı Tetrazzini - Kremalı güveç tabağı Torta caprese - İtalyan çikolatalı ve cevizli kek Tortell - Epiphany ile ilişkili pasta türü Turrón - Güney Avrupa nuga şekerlemesi Xató – Katalan mutfağında sos Kategori:Badem yemekleri Kategori:Malzemelerine göre yemek listeleri