küçükresim|Balık sosu Balık sosu, balık veya krilden elde edilen, tuzla kaplanmış ve iki yıl boyunca fermente edilerek yapılan sıvı bir sostur. Güneydoğu ve Doğu Asya mutfaklarında temel bir çeşni olarak kullanılır. Yüksek oranda glutamat içerdiğinden ötürü eklendiği yemeğe umami tadını verir. Tarihi açıdan Antik Yunanistan ve Roma İmparatorluğu'nda da garum adlı bir balık sosu kullanılmıştır. Britanya menşeli Worcestershire sosu, Avrupa mutfağında kullanılan balık sosu ile yakından ilişkili bir sostur. Kaynakça Dış bağlantılar Phu Quoc fish sauce guide from PhuQuocIslandGuide.com Making Vietnamese prepared fish sauce dipping sauce (nước chấm) from HungryHuy.com Kategori:Soslar Kategori:Çin mutfağı Kategori:Japon mutfağı Kategori:Kore mutfağı Kategori:Vietnam mutfağı Kategori:Tayland mutfağı Kategori:Filipin mutfağı Kategori:Umami arttırıcılar