Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Banat, Baçka ve Baranya

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Banat05.png|küçükresim|upright=1.14| Banat'ın Paris Barış Konferansı'nda Romanya ve Sırbistan arasında bölüşülmesi ]] [[Dosya:Banat_backa_baranja_01_map.png|küçükresim|upright=1.14| Paris Barış Konferansı'nda Banat, Bačka ve Baranya'nın bazı kısımları ile Sirem, Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı'nın toprağı olarak resmen tanındı.]] Banat, Bačka ve Baranya ( / Банат, Бачка и Барања) veya halk arasındaki adıyla Voyvodina, Kasım 1918 ile 1922 arasında Sırbistan Krallığı ve Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı'nın de facto bir iliydi. Banat, Bačka ve Baranya bölgelerini içeren ilin yönetim merkezi Novi Sad'dı. İsim İl, resmi adı Banat, Bačka ve Baranya olsa da gayri resmi olarak Voyvodina olarak da biliniyordu. Tarih Avusturya-Macaristan'ın Ekim 1918'de dağılmasının ardından Kasım ayında Banat, Bačka ve Baranya bölgeleri Sırpların kontrolüne girdi. 9 Kasım'da Novi Sad'a giren Sırplar, 15 Kasım'da Macarlar tarafından desteklenen Banat Cumhuriyeti'ni devirdi. Bölgedeki Sırplar, Novi Sad'daki Sırp Ulusal Kurulu'nun altında kendi yönetimlerini oluşturmuşlardı. 25 Kasım 1918 tarihinde, 578 Sırp, 84 Bunyevats, 62 Slovak, 21 Rusin, 6 Alman, 3 Šokci, 2 Hırvat ve 1 Macar'dan oluşan 3 Sırp, Bunyevats ve Diğer Slavların Büyük Millet Meclisi, bu bölgelerin Sırbistan Krallığı'na ilhâk olması yönünde oy kullandı. İlhâkın ardından Sırbistan'a katılan meclis, Banat, Bačka ve Baranya Halk Yönetimi adıyla yerel yönetim ve yasama organı hâline geldi, yönetimin ilk başkanı Jovan Lalošević oldu. 1 Aralık'ta Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı'na katılan Sırbistan'daki yeni merkezi yönetim, bölgenin Sırbistan'a ilhâkını onaylasa da bölgede kurulan yeni yerel yönetimi tanımadı. Paris Barış Konferansı'yla beraber bir kısmı Romanya ve Macaristan'a bağlanan yönetim, 11 Mart 2019'da son toplantısını gerçekleştirerek lağvoldu. 1921'de Vidovdan Anayasası yürürlüğe girene kadar özerk il statüsünü sürdüren bölge, anayasayla beraber 8 pokrajina'nın (özerk il) 33 oblasta bölünmesiyle ülkenin üniter bir hâl almasının ardından statüsünü yitirdi. Nüfus Paris Barış Konferansı'nda belirlenen sınırların içindeki nüfus toplam 1.365.596'ydı. Bu nüfusun en büyük kısmını %29,1 ile Sırplar, %27,7 ile Macarlar ve %23,1 ile Almanlar oluştururken Sırplar ve Hırvatlar, toplam nüfusun %36,8'ini oluşturuyorlardı. Kurumlar küçükresim|Sırp, Bunyevats ve Diğer Slavların Büyük Millet Meclisi İlin yasama organı 50 üyeden oluşan Büyük Halk Meclisi (Veliki Narodni Savet), yargı organıysa Halk Yönetimi (Narodna Uprava)'ydi. Meclis, 35 Sırp, 8 Bunyevats, 5 Slovak, 1 Kraşovani ve 1 Doğu Katolik papazından oluşuyordu. Halk Yönetimi aşağıdaki departmanları içeriyordu: Siyasi işler İçişleri Yargı Eğitim Maliye Trafik Ekonomi Gıda ve malzemeler Sosyal reformlar Halk sağlığı Savunma Ayrıca bakınız Sırbistan tarihi Kaynakça Kategori:1910'larda Romanya Kategori:Banat tarihi Kategori:1910'larda Yugoslavya Kategori:Yugoslavya Krallığı'nda siyaset
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri