Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Batmaz uçak gemisi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Mükemmel bir "batmaz uçak gemisi" olan Enewetak'ın Amerikan uçak pistinin havadan görünümü. Batmaz uçak gemisi, bir askeri gücün güç projeksiyonunu genişletmek için kullanılan coğrafi veya siyasi bir adaya atıfta bulunmak için kullanılan bir terimdir. Böyle bir varlık bir hava üssü olarak hareket etme kabiliyetine sahip olduğundan ve kolayca yok edilemeyen fiziksel bir kara kütlesi olduğundan, aslında, batması mümkün olmayan hareketsiz bir uçak gemisidir. Batmaz uçak gemisi terimi ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında, Pasifik Okyanusu'ndaki adaları tanımlamak için ortaya çıktı ve Japonya'ya karşı okyanus aşırı savaşlarında Amerikan bombardıman uçakları için potansiyel hava pistleri olarak stratejik olarak önemli hale geldi. ABD ordusu, Japon kuvvetlerini adalardan çıkarmak için çok sayıda adaya operasyonuna girişti; bu amaçla, ABD Donanması Hava Kuvvetleri, Japonya'ya karşı hava operasyonlarını desteklemek için genellikle daha sonra orada sıfırdan (bazen tüm atollerin üzerinde) hızlı bir şekilde hava pistleri inşa etti. Midway, 1942'de Midway Muharebesi'nde dördüncü, batmaz bir Amerikan uçak gemisi olarak tanımlandı (Amerikalıların üç normal uçak gemisi vardı). Savaşta gerçekten de bu şekilde işlev gördü, Midway'den gelen uçaklar Japon gemilerine saldırdı ve Midway birçok saldırıya uğramasına karşı Midway'den kalkan ABD uçakları Japonlara saldırmaya devam etti. Malta ve İzlanda bazen II. Dünya Savaşı sırasında batmaz uçak gemileri olarak tanımlandı ve Malta'yı Mihver devletlerinin hedefi haline getirdi. Çin İç Savaşı'nın sonunda, ABD ordusunun Tayvan'ı batmaz bir uçak gemisi olarak gördüğü söylendi, ancak ABD ve Çin 1970'lerde ilişkileri normalleştirdiğinde Tayvan'a yönelik bu tutum değişti ve Birleşik Devletler anlaşmayı iptal etti. Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri Tayvan İlişkileri Yasası aracılığıyla statükoyu fiilen korumuştur. ABD ordusunun da Soğuk Savaş sırasında Britanya Adaları'nı batmaz uçak gemileri olarak gördüğü söyleniyor. 1983'te Japonya Başbakanı Yasuhiro Nakasone, Japonya'yı "Pasifik'te batmaz bir uçak gemisi" yapma sözü vererek ABD'ye Sovyet bombardıman uçakları tehdidine karşı savunmada yardımcı oldu. ABD Dışişleri Bakanı Alexander Haig, İsrail'i "dünyanın batırılması mümkün olmayan en büyük Amerikan uçak gemisi" olarak nitelendirdi. CVA-01 uçak gemilerinin üretimine karşı çıkan Kraliyet Hava Kuvvetleri, Singapur'u Avustralya'ya 400 mil daha yakınlaştıran sahte haritalar kullanarak Avustralya'nın aynı rolü yeterince yerine getirebileceğini iddia etti. Kıbrıs adası, Birleşik Krallık'ın oradaki askeri varlığıyla ilgili olarak, genellikle batmaz bir uçak gemisi olarak tanımlanır. Kaynakça Kategori:Askerî strateji Kategori:Siyaset bilimi terimleri Kategori:Uluslararası güvenlik Kategori:Askerî hava üsleri Kategori:Askerî lojistik Kategori:Adalar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri