Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bavyera Veraset Savaşı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Bavyera Veraset Savaşı (Temmuz 1778 – Mayıs 1779), Habsburg Monarşisi ile Bavyera Dükalığı'nun Habsburg tarafından ilhakını önlemek isteyen Saksonya-Prusya ittifakı arasında geçen bir savaş. Savaş boyunca küçük çatışmalar dışında muharebe yaşanmamış olsa da binlerce asker hastalık ve açlıktan ölmüştür. Askerlerin yemek isteğinden dolayı bu savaş Prusya ve Saksonya'da Kartoffelkrieg (Patates Savaşı) olarak anılmaktadır. Habsburg Avusturyasında ise bazen Zwetschgenrummel (Erik Telaşı) olarak anılır. 30 Aralık 1777'de Wittelsbach genç kolunun son temsilcisi III. Maximilian Joseph, arkasında çocuk bırakmayarak çiçek hastalığından öldü. Wittelsbach Hanedanı'nın yaşlı kolunun bir üyesi olan IV. Karl Theodor, en yakın akraba olarak tahtı devraldı fakat o da bir çocuk sahibi olmadan öldü. Kuzeni Zweibrücken Dükü II. Karl August Karl Theodore'un meşru mirasçısı olarak tahtı devraldı. Bavyera güney sınırının diğer yakasında ise Avusturya Arşidükü Joseph, Bavyera topraklarına göz dikti ve 1765'te Max Joseph'in kardeşi ile evlenerek elini güçlendirdi. Almanca konuşulan devletlerin topraklarını ele geçirmek, Joseph'in ailesinin Orta Avrupa'daki etkisini artırma planlarının önemli bir parçasıydı. II. Friedrich için bu Alman siyasetinde Hohenzollern egemenliğine bir tehdit anlamına geliyor. Fakat bu kez de durumun savaş yoluyla mı yoksa diplomasi yoluyla mı çözülmesi gerektiği sorusu ortaya çıktı. Joseph ile birlikte yönetimde bulunan İmparatoriçe Maria Theresa Bavyera elektörlüğü ile girilecek bir çatışmanın zararının faydasından çok olacağını düşünüyordu. Fakat Joseph, annesinin ısrarlarına rağmen iddialarından vazgeçmedi. Saksonyalı Friedrich August, kayınbiraderi Charles August'un dükalığının topraksal bütünlüğünü korumak ve Habsburgların güney ve batı sınırlarında daha fazla toprağa sahip olmasını engellemek istedi. Fransa da Avrupa'daki güç dengelerini korumak için anlaşmazlığa dahil oldu. Sonunda, Rus II. Katerina'nın Prusya'ya destek olarak 50.000 asker gönderme tehdidi Joseph'i durumunu tekrar değerlendirmeye itti. Katherina'nın yardımıyla Joseph ve Friedrich, Bavyera veraseti sorununa bir çözüm bulmak için görüştüler ve 13 Mayıs 1779'da Teschen Antlaşması imzalandı. Kimi tarihçilere göre Bavyera Veraset Savaşı, askerlerin sahada çarpıştığı sırada diplomatların da başkentlere seyahat edip kendi krallıklarının taleplerini ilettikleri eski usul Kabine Savaşları'nın son örneğidir. Bundan sonra gelen Fransa Bağımsızlık Savaşları ve Napolyon Savaşları kapsam, strateji, organizasyon ve taktik anlamında değişiklik gösterdi. 19. ve 20. yüzyıl Almanya tarihçileri, Alman ikiliğinin köklerini de bu savaşa dayandırmaktadır. Kategori:Veraset savaşları Kategori:Avusturya'nın savaşları Kategori:Prusya'nın savaşları Kategori:Saksonya'nın savaşları Kategori:Bavyera'nın savaşları Kategori:Saksonya tarihi Veraset Savaşı Kategori:1770'lerde çatışmalar Kategori:1770'lerde Avusturya
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri