Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bayuvi Dupki-Cinciritsa

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Bayuvi Dupki-Cinciritsa , aynı zamanda Doupki-Djindjiritza olarak da bilinir, Bulgaristan'ın güney batısındaki dağlık bölgede yer alan Pirin Milli Parkı'nda bir yer alan doğa koruma alanıdır. Blagoevgrad ili, Razlog Belediyesinde yer almaktadır. Bayuvi Dupki-Cinciritsa, her ikisi de Balkan endemik türü olan Makedon çamı (Pinus peuce) ve Bosna çamı (Pinus heldreichii) ormanlarını korumak için 1934'te kurulan ülkenin en eski koruma alanları arasında yer almaktadır. Toprakları 1976 ve 1980'de daha da genişletilmiş ve 2873ha (28,73km) alan kaplamıştır. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi. Koruma alanı 1200 ile 2907 metre rakım arasında yer almaktadır. Bölgeye jeolojik olarak Proterozoik mermerler hakimdir ve çok sayıda mağara ve karst oluşumu ile geniş karstik araziye sahiptir. Flora Flora yaklaşık 500 tür vasküler bitkiden oluşur. Nadir ve endemik vasküler bitkiler arasında Avrupa yabanmersini (Vaccinium myrtillus), Aquilegia aurea, büyük sarı yılan otu (Gentiana lutea), altın kök (Rhodiola rosea), edelweiss (Leontopodium alpinum) ve Pirin haşhaşı (Papaver degenii) bulunur. Rezervin yaklaşık %60'ı esas olarak Makedon çamı (Pinus peuce) ve Bosna çamı (Pinus heldreichii) içeren ormanlarla kaplıdır. Diğer ağaç türleri İskoç çamı (Pinus sylvestris), karaçam (Pinus nigra), Norveç ladini (Picea abies) ve Avrupa gümüş köknarıdır (Abies alba). Ormanın ortalama yaşı 150 yaşın üzerindedir, kimi ağaçlar 500 yıldan daha yaşlı olabilmektedir. Malka Dzhindzhiritsa ormanının bazı bölgelerinde 500 ila 550 yaş arasında ağaçlar bulunmaktadır. Bazı Makedon çamları 45 m'nin üzerinde yüksekliğe ulaşır, çapı 2'den fazladır. Bazı ağaçların yaşı 1000 yıldan fazladır. Koruma alanın yüksek bölümleri 100 yaşına ulaşan cüce dağ çamı (Pinus mugo) oluşumu ile kaplıdır. Bu çalıların ortalama yüksekliği 1,5 ila 2 m iken bazı kesimlerde bazı ağaçların boyu 3 m'ye ulaşmaktadır. Fauna Güderi, faunanın tipik bir temsilcisidir ve koruma alanının simgelerinden biridir. Diğer önemli korunan türler arasında boz ayı, gri kurt, Avrupa çam sansarı, kayın sansarı, kızıl tilki, karaca, yaban domuzu, kızıl sincap, batı capercailliesi, altın kartal, hazel orman tavuğu, Avrasya üç parmaklı ağaçkakanı, benekli fındıkkıran vb. türler bulunur. Sürüngenlerin ve amfibilerin tipik temsilcileri bayağı Avrupa engereği, Aesculapian yılanı, canlı kertenkele ve bayağı kurbağadır. Kaynakça Konuyla ilgili yayınlar Dış bağlantılar Kategori:Bulgaristan'daki doğa koruma alanları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri