Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bekir Kütükoğlu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Tahsin Yazıcı (1926-1990), Osmanlı tarihçisi. Hayatı Ürgüp’te doğmuştur. İlk öğrenimini Ürgüp’te, orta öğrenimini Kayseri’de tamamlamıştır. Daha sonra Yüksek Öğretmen Okulu’na girmiş ve 1948’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı yıl Düziçi Köy Enstitüsü’ne tarih öğretmeni olarak tayin edilmiştir. Askerlik hizmetinin ardından bir süre Zonguldak’ta öğretmenlik yapmıştır. 1953’te Zeki Velidi Togan’ın çağrısı üzerine İstanbul’a gelerek Tarih Bölümü’nün Umumi Türk Tarihi Kürsüsü’nde asistanlığa başlamıştır. Fakat tez konusu meselesinde hocasıyla anlaşamayınca kısa bir süre kadrosundan ayrılıp Türkiyat Enstitüsü müdür yardımcılığı görevinde bulunmuştur. Ardından Yeniçağ Tarihi Kürsüsü asistanlığına getirildi ve doktora çalışmalarını bu kürsüde sürdürmüştür. Osmanlı-Safevî Siyasî Münasebetleri 1578-1590 adlı teziyle 1957’de doktor unvanını almıştır. Aynı konunun devamı olarak 1590-1612 yılları arası münasebetleri incelediği teziyle de 1965’te doçent olmuştur. Doçentlik çalışması sürerken bir yıllığına Fransa’ya ve kısa süre için İngiltere’ye giderek kütüphanelerde araştırmalar yapmıştır. 1967-1969 arasında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü müdürlüğü yapmıştır. 1970’te bir yıl kadar Londra, Paris ve Viyana kütüphanelerinde incelemelerde bulunmuştur. 1974’te profesör olmuştur. 1983’te Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı başkanı, aynı yıl içinde Edebiyat Fakültesi İslâm Araştırmaları Merkezi müdürü, Ocak 1990’da Tarih Bölümü başkanı olmuştur. 28 Haziran 1990’da bir kalp krizi sonucunda ölmüştür. 1973-1980 yılları arasında İslam Ansiklopedisi murahhas üyeliği, 1980-1981’de murahhas müdürlüğü yapmıştır. Bu arada Tercüman gazetesince yayımlanan 1001 Temel Eser serisinde çıkan pek çok kitabı kontrol etmiştir. 1983’te Türk Tarih Kurumu, 1985’te Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü aslî üyeliklerinde bulunmuştur. İran-Osmanlı ilişkileri dışında başlıca ilgi alanını Osmanlı tarih yazıcılığı konusu oluşturmuştur. Eserleri Çeşmîzâde Tarihi (İstanbul 1959, 1993) Osmanlı-İran Siyâsî Münâsebetleri: 1578-1590 (İstanbul 1962) Kâtib Çelebi “Fezleke”sinin Kaynakları (İstanbul 1974) Vekayinüvis, Makaleler (İstanbul 1994) Tarih ve tarih yazıcılığına dair verdiği bazı tebliğleri eşi Mübahat Kütükoğlu tarafından ölümünden bir yıl sonra çıkarılan armağan kitabında (İstanbul 1991) neşredilen Kütükoğlu’nun İslâm Ansiklopedisi (MEB), Küçük Türk-İslâm Ansiklopedisi, The Encyclopaedia of Islam ve İslâm Ansiklopedisi gibi eserlerde yazdığı başka maddeleri de vardır. Kaynakça Kategori:1926 doğumlular Kategori:1990 yılında ölenler Kategori:Ürgüp doğumlular Kategori:Türkiye'de kalp krizinden ölenler Kategori:İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde öğrenim görenler Kategori:TDV İslâm Ansiklopedisi kişileri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri