Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Beytüddin

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Beytüddin (بيت الدين - Beit ed-Dine) Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Şuf ilçesinde bulunan bir kasabadır. Şuf ilçesinin merkezi de olan kasaba, Beyrut'un 45 kilometre güneydoğusunda ve dik bir vadiyle ayrıldığı Deyr'ül Kamer kasabasının yakınında yer almaktadır. Kasabada yaşayanlar ağırlıklı olarak Maruni, Melkani ve Rum Ortodoks mezheplerine mensup Hıristiyanlardır. Kasaba, her yıl yaz aylarında düzenlenen Beytüddin Festivali'ne ev sahipliği yapan Beytüddin Sarayı ile tanınmaktadır. Tarih Daha sonraları Cebel-i Lübnan Emirliği'nin emiri olan Şihab ailesinden II. Beşir Şihab, 1788'de Dürzîlerin inziva için kullandıkları bir alanda sarayı inşa etmeye başladı. Sarayın "İnanç Evi" olarak tercüme edilen adı buradan gelmektedir. Beşir, 1811'de emirliğin merkezini Deyr'ül Kamer'den Beytüddin'e taşıdı. Emriliğini bu saraydan yöneten Beşir, sarayı Safa Nehri'ne bağlayan uzun bir kanal inşa ettirerek su tedariğini de sağladı. Emir Beşir'in sürgüne gönderildiği 1840 yılından sonra saray Osmanlılar tarafından hükümet binası olarak kullanılmaya başlandı. Fransız Mandası sırasında da Fransızlar sarayı yerel bir idari ofis olarak kullanmaya devam etti. 1860'taki Lübnan Dağı çatışmaları sırasında Deyr'ül Kamer'den yaklaşık 200 Hıristiyan, kasabaları Dürzî çeteler tarafından saldırıya uğramadan önce Beytüddin'deki Osmanlı kışlasına sığındı. Deyr'ül Kamer Dürzîler tarafından yağmalandıktan ve sakinleri katledildikten sonra, Beytüddin'e sığınan Hıristiyanlara da saldırdılar. Osmanlı garnizonu sayıca üstün olmasına rağmen Dürzî çetelere direnmedi ve kışla saldırıya uğradı. Fransızların öncülüğünde bu karışıklığa yapılan uluslararası müdahale sırasında Fransız albay d'Arricau karargâh olarak Beşir'in Beytüddin'deki sarayını seçti. 1860'larda Cebel-i Lübnan Sancağı'nın kurulmasıyla da Osmanlı vali yardımcısının karargâhı Beytüddin Sarayı'na taşındı. II. Abdülhamid'in 1908'de tahta çıkmasının 32. yılı şerefine Beytüddin'de yapılan kutlamalar sırasında, civardaki Dürzi ve Maruniler arasında çatışma çıktı ve her mezhepten birer kişi öldü. Bir hafta sonra, yerel reformist Liberal Parti'den bir heyet Beytüddin'de yeni vergilerin kaldırılması ve yolsuzluk yapan memurların görevden alınması gibi bir dizi talepte bulundu. Ancak mutasarrıf Yusuf Franko Paşa bu talepleri kabul etmedi ve göstericilerin dağıtılmasını emretti. Beytüddin'deki Osmanlı askerleri göstericileri dağıtmayı reddedince Yusuf Franko Paşa göstericilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. 1943 yılında Lübnan'ın ilk cumhurbaşkanı olan Bişara Huri Beytüddin'i cumhurbaşkanının resmî yazlık konutu olarak ilan etti. Lübnan İç Savaşı sırasında saray ağır hasar gördü. Bölgedeki çatışmaların azaldığı 1984 yılından sonra Velid Canbolat sarayın restorasyonuna ön ayak oldu. Bugün sarayın bazı bölümleri halkın ziyaretlerine açıkken geri kalanı hâlâ cumhurbaşkanının yazlık konutu olarak kullanılmaktadır. Kaynakça Kategori:Lübnan'daki yerleşim birimleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri