Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bidördey

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Soyut cebirde, bidördeyler sayılarıdır. Klasik dördeylere benzese de sayıları reel sayılar değil karmaşık sayılar kümesinin elemanlarıdır. Bir başka deyişle, dördey grubu elemanları olan elemanlarının katsayıları reel sayılar kümesinin elemanları değil karmaşık sayılar kümesinin elemanlarıdır. Aşağıda dördey grubu elemanlarının katsayıları olabilecek 3 tip sayı vardır. Elemanların katsayıları karmaşık sayı olduğunda sayımız bidördey olur. Elemanların katsayıları bölünmüş karmaşık sayılar olursa sayı bölünmüş dördey olur. Elemanların katsayıları ikili sayılar olursa sayı ikili dördey olur. Bidördey ismi 1844 yılında Willam Rowan Hamilton tarafından konulmuştur. Bidördeyin cebri tensör çarpımı olarak da düşünülebilir. Burada karmaşık sayılar kümesini dördey kümesini temsil ediyor. Aslında kısaca dördeylerin karmaşıklaştırılması ile de bidördeyler oluşur denilebilir. Açıklama dördey kümesinin birim temsilcileri ve kompleks sayılar olsun. O halde sayısı bir bidördeydir. Hamilton, normal dördeylerde kullanılan kavramları genişletmek için bivektör, bieşlenik, bitensör ve biversör terimleri tanıttı. Hamilton'un bidördeyler hakkındaki ilk sergisi 1853 yılında Dördeyler Üzerine derslerinde geldi. 1866 yılında Hamilton'un oğlu Willam Edwin Hamilton ve 1899 yılında Charles Jasper Joly tarafından yapılan Dördeylerin Elementleri’nin baskıları bidördey kapsamını gerçek dördeyler lehine azalttı. Cebirsel Yapılar Bieşlenik Bidördeylerin 2 tane eşleniği vardır. Bieşlenik ya da bivektörün biskalerden çıkarılması; Bidördeyin katsayılarının karmaşık eşleniği: burada; , ve , 'dir Bivektör Kompleks bivektör bidördeyin vektör ksımıdır. bidördeyi için , biskaler, bivektör kısmını temsil ediyor. Bidördey Analizi Dördey analizindeki uygulamaları bidördeylere genişletir. Kategori:Dördeyler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri