Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bieti Kilisesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Bieti Meryem Ana Kilisesi (Gürcüce: ბიეთის ღვთისმშობლის ეკლესია), Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahaltsihe Belediyesinde, Gurkeli ve Tsinubani köyleri yakınında yer alan harabe bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. 14. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Bieti kilisesi, kubbeli Yunan haçı planı tasarımıyla inşa edilmiştir. Kubbenin 1930'da yıkılmasından sonra, sadece sığınağın kubbesi ve pastoforium ayakta kalmıştır. Bazı ön temizlik ve koruma çalışmalarından sonra, kilise 2019 yılında yeniden yapılanmaya başlamıştır. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir. Günümüzde tartışmalı Güney Osetya bölgesinde bulunan "Bieti" adında başka bir Orta Çağ Gürcü kilisesi daha vardır. Tarihi [[Dosya:Ermakov. No 1879 - Биети. Развалины церкви въ 4-3 вер Разстояния отъ Ацхура съ юго-восточной стороны.jpg|küçükresim|sol|Bieti Kilisesi. Fotoğraf: yaklaşık 1899, Dmitri Yermakov]] küçükresim|sol|Duvar resimlerinden parçalar Bieti Kilisesi, Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahıska Belediyesine bağlı modern Gurkeli köyünün yaklaşık 2km kuzeyinde, Tsinaubani geçidindeki terk edilmiş Bieti köyünün topraklarında bulunmaktadır. Tarzından anlaşıldığı kadarıyla, kilise 14. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olabilir. Kilisenin kuzeyine, 1493'te Zaal Tohasdze tarafından bir şapel eklenmiştir. Bölge, 1578 ve 1829 yılları arasındaki Osmanlı yönetimi sırasında büyük ölçüde Müslüman olan Orta Çağ Mesheti bölgesinin bir parçasıydı. Unutulmuş olan kiliseye, 19. yüzyılın sonlarında Dimitri Bakradze ve Ekvtime Takaişvili dikkat çekmiştir. Ağır hasar görmüş olan bina, kubbesi 1930'da yıkıldıktan sonra harabeye dönmüştür. Kilisede yapılan ön temizlik ve koruma çalışmalarından sonra, 2019 yılında başlatılan yeniden yapılandırma programının üç yıl içinde tamamlanması planlanmaktadır. Planı 11.8 × 17.7 metre ölçülerindeki Bieti kilisesi, yontulmuş taşlardan Yunan haçı planına göre inşa edilmiştir; merkezi yerleştirilmiş büyük kubbeyle, derin bemalı yarım dairesel bir apsise sahiptir. Kubbe, tüm kemerler, tonozlar ve apsisin üst kısmı çökmüştür, kalıntıları ise kilisenin içini doldurmuştur. Sadece sığınağın kubbesi ve pastoforya günümüze ulaşmıştır. Doğu duvarı, halen daha Bizans Paleologan sanatından etkilenmiş Orta Çağ fresklerinin parçalarını korumaktadır. Dış duvarlar taş oymalar ve Orta Çağdan kalma Gürcü alfabesi asomtavruli ile yazılmış yazıtlarla süslenmiştir. Günümüzde kayıp olan bir yazıt, 1493 yılında yapılmış şapelden bahsetmektedir. Sanat tarihçisi Vahtang Beridze, kiliseyi, Sapara, Zarzma ve Çulevinin de dahil olduğu "kubbeli Orta Çağ Samtshe kiliseleri" grubunda değerlendirmektedir. Kaynakça Kategori:Samtshe-Cavaheti'deki yapılar Kategori:Gürcistan'daki Gürcü Ortodoks katedralleri Kategori:14. yüzyılda tamamlanan kiliseler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri