Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bir alanın kurucusu olarak tanımlanan İslam alimlerinin listesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Aşağıda, bazı modern bilim insanları tarafından bir alanın kurucusu olarak tanımlanan Ortaçağ İslam medeniyetinin uluslararası alanda tanınan Müslüman alimlerinin bir listesi bulunmaktadır: "Modern cerrahinin babası" ve "ameliyat cerrahisinin babası" Ebu'l Kasım El-Zehravi. İbn Nefis, "dolaşım fizyolojisi ve anatomisinin babası" "Orta Çağ havacılığının babası" Abbas ibn Firnas. İbn Heysem, "modern optiğin babası". Cabir ibn Hayyan, "Kimyanın babası" İbn Haldun sosyoloji, tarih yazımı ve modern ekonominin "babası". En çok Mukaddimesi ile tanınır. Erken modern "tıbbın babası" İbn-i Sina. Ali bin Abbas: "anatomik fizyolojinin kurucusu". Biruni: "Hindoloji'nin kurucusu", " karşılaştırmalı din ve jeodezinin babası" ve 11. yüzyılın başlarındaki Hindistan'ı dikkate değer tanımlaması için "ilk antropolog" unvanları. Georg Morgenstierne, onu "insan kültüründe karşılaştırmalı çalışmaların kurucusu" olarak görüyordu. Biruni, "eczacılığın babası" olarak da bilinir. Harezmi: en çok "cebirin babası" olarak bilinir. Salomon Gandz şöyle diyor: "Bir anlamda Harezmi, Diophantus'tan daha çok cebirin babası olarak adlandırılmaya hak kazanmıştır çünkü Harezmi cebiri temel formda öğreten ilk kişidir". İbn Hazm: "Karşılaştırmalı dinlerin babası" ve "Batı'da karşılaştırmalı din biliminin kurucusu olarak onurlandırılmıştır. Alfred Guillaume, ona "Eski ve Yeni vasiyetlerin ilk sistematik yüksek eleştirel çalışmasının" bestecisi olarak atıfta bulunur. Ancak William Montgomery Watt, İbn Hazm'ın eserinin daha önceki Arapça eserlerden önce geldiğini ve "amacın polemik olduğunu ve betimleyici olmadığını" belirterek iddiaya itiraz ediyor. Farabi: "İslami / Arap Neoplatonizminin kurucusu" ve bazıları tarafından "İslam dünyasında biçimsel mantığın babası" olarak kabul edilir. Muhammad İdrisi: "Dünya haritasının kurucusu" İbn Rüşd (1126-1198), "Özgür Düşüncenin babası" olarak batıda bilinen ve "rasyonalizm babası" olarak bazıları tarafından tanımlanmıştır ve "Batı Avrupa'da seküler düşüncenin kurucu babası". Ernest Renan, İbn Rüşd'ü mutlak rasyonalist olarak adlandırdı ve onu "özgür düşüncenin ve muhalefetin babası" olarak gördü. Ebu Bekir er-Razi: Çocuklarda Hastalıklar üzerine yaptığı inceleme, birçok kişinin onu "pediatrinin babası" olarak görmesine neden oldu. Ayrıca "İslam'da klinik tıbbın gerçek kurucusu" olarak da övgüyle karşılandı. Muhammed eş-Şeybani: İslam hukukunun kurucularından. İsmail el-Cezeri: Otomat ve Robotik'in Babası. Sühreverdi: İlluminasyonist/İşraki İslam felsefesi okulunun kurucusu. et-Tusi, kendi başına bir matematik disiplini olarak "trigonometrinin babası". Seyyid Hüseyin Nasr: "İslami ekotolojinin kurucusu". Ahmed Zewail, femtokimyanın kurucusu Ayrıca bakınız Bilimsel bir alanın babası veya annesi olduğu düşünülen kişilerin listesi İslam'ın Altın Çağı Orta Çağ İslam dünyasında bilim İslam dünyasında bilim ve mühendisliğin zaman çizelgesi Kaynakça Kategori:Alanlara göre kurucular Kategori:İslam ve bilim
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri